voedselbank voelt gevolgen economische dip

De Voedselbanken hebben het landelijk gezien de laatste maanden wat moeilijker. Door de verslechterde economie groeit, over het algemeen het aantal aanvragen voor voedselpakketten, maar tegelijkertijd vermindert het aanbod van voedsel. “Producenten letten in deze tijd beter op hun productie, waardoor er minder wordt verspild. Ook bij ons loopt de aanvoer iets terug”, zegt Annette Aalbers, voorzitter van de Voedselbank Deventer.

Wekelijks worden verse producten bij de Deventer Voedselbank afgeleverd die worden gedistribueerd naar de lokale voedselbanken, onder andere naar Salland. Gemiddeld voorziet deze Voedselbank zo’n driehonderd huishoudens van een voedselpakket. De Voedselbank Deventer heeft het aantal cliënten in vieren gedeeld, zodat iedere groep één keer in de vier weken een voedselpakket krijgt. Iedere vrijdag werkt een ploeg vrijwilligers aan het inpakken van de pakketten. Wekelijks worden daar de pakketten door de cliënten opgehaald, maar de voedselpakketten die bestemd zijn voor de regio Salland worden naar de Pauluskerk in Raalte gebracht. Daar is namelijk een verzamelplaats waar de Sallanders hun pakket kunnen ophalen.

Iedere week krijgt een andere groep dus een voedselpakket. “Sommige Voedselbanken stellen één keer per week of eenmaal per twee weken een pakket beschikbaar”, vertelt Aalbers, “maar wij hebben er voor gekozen om dat een keer in de vier weken te doen. Zo blijven de mensen geprikkeld zelf ook actie te ondernemen en niet geheel terug te vallen op de Voedselbank.”

Wat er in de pakketten zit, verschilt per week. Dat is namelijk afhankelijk van wat de bedrijven aanbieden en dat is iedere week weer een verrassing. De Voedselbank Deventer heeft vier (hof)leveranciers die elke week voor aanvoer zorgen. Aalbers: “Wij proberen met het aanbod een zo gevarieerd en gezond mogelijk pakket samen te stellen en wij doen ons best om dat met zoveel mogelijk verse producten te doen. De voedselpakketten dienen als ondersteuning en mensen kunnen daar uiteraard geen maand van eten, maar er wordt positief gereageerd op de inhoud van de pakketten en de cliënten zijn daar erg dankbaar voor.”

In maart 2006 is de Voedselbank Deventer begonnen en sindsdien is er een flinke groei geweest. Nu start men met een nieuwe taak: de regionale functie, die inhoudt dat de lokale Voedselbanken door Deventer bevoorraad dienen te worden. Hiervoor is een nieuw pand aan de overkant van de huidige vestiging in gebruik genomen. Voor deze uitbreiding heeft de Voedselbank forse investeringen gedaan. Met sponsorgelden is onder andere een geheel nieuwe koeling aangeschaft, zodat in de toekomst grotere partijen voedsel kunnen worden opgeslagen.

Je komt niet zomaar in aanmerking voor een voedselpakket, want iedere Voedselbank hanteert een aantal criteria. Een alleenstaande komt in aanmerking voor een periodiek voedselpakket als het leefgeld niet meer bedraagt dan 175 euro per maand. Bij een huishouding van meer personen wordt dit bedrag voor iedere volgende volwassene die tot het huishouden behoort, vermeerderd met 60 euro en voor ieder kind tot 13 jaar dat tot het huishouden behoort met 25 euro en kinderen van 13 jaar en ouder 50 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.