samen verantwoordelijk voor veiligheid

Veel ondernemers in het winkelgebied en bedrijventerrein van Raalte hebben een contract afgesloten rond collectieve beveiliging. Daarmee verkleinen ze de kans op vernielingen of inbraak van hun bedrijfspand. De gemaakte afspraken rond deze gezamenlijke beveiliging zijn door alle belanghebbenden nog eens kritisch bekeken en vastgelegd in een nieuw convenant. Op 1 november werd dit convenant ondertekend door burgemeester Piet Zoon namens de gemeente Raalte, Jan Bosch van politie IJsselland, Willy Haarman als voorzitter van de Kring Raalter Werkgevers (KRW) en Coen Elferink vertegenwoordigde de Raalter Ondernemers Vereniging (ROV). Sinds januari 2007 wordt de collectieve beveiliging in Raalte verzorgd door Veneberg Security en ook algemeen directeur Berend Veneberg tekende het convenant.

In een korte toespraak gaf burgemeester Zoon aan dat veiligheid niet alleen een taak is voor de politie. “We zijn allemaal verantwoordelijk voor de veiligheid in onze omgeving. De ondernemers die aangesloten zijn bij de collectieve beveiliging nemen die verantwoordelijkheid serieus. Door goede samenwerking van Veneberg met de politie is de criminaliteit op het bedrijventerrein en in ons winkelgebied gelukkig laag. Uiteraard hoop ik dat dit zo blijft en dat de handtekeningen onder het convenant ook in de praktijk hun uitwerking niet zullen missen.”

De Raalter burgemeester vertelde verder dat iedereen binnen de gemeente Raalte binnenkort zijn verantwoordelijkheid kan tonen rond veiligheid. “In 2011 starten we met Burgernet, een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. Na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, krijgen deelnemers aan Burgernet een bericht via de mobiele telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunnen we allemaal direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind.”

Het collectieve contract voor Raalte bestaat uit dagelijkse surveillance van 18.00 tot 6.00 uur en alarmopvolging gedurende deze uren. Het kan daarbij gaan om een inbraakalarm, maar ook bij een ongevalsalarm of brandalarm is het de bedoeling dat de beveiligingsmedewerkers van Veneberg Security zo spoedig mogelijk actie ondernemen. De vertegenwoordigers van de KRW en ROV hopen dat in de komende periode meer ondernemingen op het bedrijventerrein en in het winkelgebied zich aansluiten bij de collectieve beveiliging. “Gezamenlijk optrekken levert nu eenmaal voordelen op. Als meer bedrijven meedoen, kan er nog efficiënter gewerkt worden en is het bovendien mogelijk dat Veneberg de dienstverlening uitbreidt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.