rioolsoap afgesloten nu vooruit kijken

Als Temmink het riool aan had gelegd zou dat 2000 euro per aansluiting goedkoper zijn geweest, zijn de kille berekeningen. Maar wethouder Ben Haarman legde maar weer eens uit dat je niet alleen naar de prijs moet kijken, ook naar de kwaliteit die je er voor krijgt. Raalte heeft die twee in de mix gegooid en bepaalde dat KWS de beste was. Dat kun je vergelijken met een goedkope auto die steeds maar schade heeft tegenover een dure auto die het jaren zonder problemen doet. Goedkoop kan duurkoop zijn. Of de beslissing van Raalte op dat vlak de juiste is, zul je nooit weten. Vergelijken kan niet. Want het riool van Temmink ligt er niet. Het riool van KWS wel.

Gek genoeg gaat daar de hele rioolsoap ook niet over. Die gaat over wat Raalte – gezien de aanbestedingsregels – had móeten doen. De rechter heeft gezegd dat de regels (die Raalte zelf maakte bij de aanbesteding) zo in elkaar staken dat Temmink de klus had moeten krijgen en niet KWS. Raalte heeft daarom een schikking getroffen met Temmink, dus die is schadevrij gesteld.

Gisteren tijdens het slotdebat probeerden de fracties SP en Lokaal Alternatief het nog met een motie van afkeuring, maar die motie kreeg geen support.

Het boek lijkt gesloten. Ben Haarman gaat met de afdeling Communicatie nog in overleg “om het de burger nog eens goed uit te leggen”. Welnu, hierboven staat de uitleg. Nu moet Raalte weer vooruit: Die stap voorwaarts zou kunnen zijn dat Raalte haar burgers uitlegt hoe ze principieel staat in handelen op niveau van prijs-kwaliteit-verhouding, omdat dat de werkelijke basis van de discussie is. Ga je voor het goedkoopste? Of laat je de kwaliteit ook mee wegen? Mag het dan iets duurder worden? Of is dat alleen in tijden van ‘geld genoeg’. Of geldt dat soms wel en soms niet.

We nodigen de wethouder – het hele college – uit daar standpunt in te nemen. En vervolgens bij iedere aanbesteding de regels daar aan op te hangen. Want daar zat – nogmaals – dus het probleem. De regels die Raalte zelf opstelde voor de aanbesteding, waren anders dan Raalte in werkelijkheid zelf wilde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.