praktijkreis smeedt hechte banden

Via powerpointpresentaties maakten leerlingen ouders en medeleerlingen deelgenoot van hun ervaringen. Uit de foto’s, teksten en bijbehorende verhalen bleek dat de reis op iedereen indruk heeft gemaakt, of de bestemming nu Moldavie, Zweden, Denemarken, Letland of de praktijkschool in Dronten was. Samen een week op stap in een onbekende omgeving, kennismaken met andere gewoontes en culturen en soms zelfs slapen bij volstrekte onbekenden in een gastgezin: het is niet niks. In zo’n situatie ben je blij dat je met een groep bent en uit de presentaties werd wel duidelijk dat de gezamenlijke reis hechte banden heeft gesmeed.

Voor sommige kinderen betekende de reis een overwinning op zichzelf. Zoals een leerlinge die nog nooit gevlogen had en stijf stond van de zenuwen toen het vliegtuig naar Zweden opsteeg. “Gelukkig was er een hele aardige steward. Halverwege de reis kwam hij nog even naar me toe en stak zijn duim op. Dat vond ik hartstikke leuk.”

De grootste cultuurschok ondervonden ongetwijfeld de leerlingen die naar Moldavie afreisden. Een straatarm land waar bejaarden moeten werken om iets bij te verdienen en waar paard en wagen nog heel gewoon zijn in het straatbeeld. Hier werden de leerlingen ondergebracht in gastgezinnen, die het soms ook niet al te breed hadden. Ook was de taalbarrière hier groot, vertelde een van de Raalter leerlingen. “Het meisje waar ik bij in huis sliep kon amper Engels en haar moeder en zusje al helemaal niet. We moesten in gebarentaal praten.”