popkoor svp zapt hoftheater door elkaar

Bij binnenkomst van de theaterzaal, staat de zaal blauw van de rook. De rookmachines hebben misschien wel iets te ijverig hun werk gedaan. Langzaam stroomt de zaal vol met publiek, die stroom lijkt net zolang door te gaan tot de laatste stoelen bezet zijn. Uiteindelijk blijft er hooguit een stoel of 50 leeg.

Als het koor begint met het eerste nummer van het optreden, Opzij, opzij opzij van Herman van Veen, begint de avond in de trant die hij zal behouden: Beweeglijk. Het koor maakt zijn naam (Swinging Vocal Pleasure) meer dan waar. Het was een Swinging Vocal Pleasure.

Behoudenheid is geen term voor het koor: Wie een eigen bewerking van Nothing Else Matters durft te brengen, neemt een risico. Het is een nummer dat weloverwogen gebracht moet worden, iedereen kent het en het is makkelijker af te breken dan in zijn waarde te laten. Toch lukt het SVP om het nummer in totaal eigen bewerking in zijn waarde te laten. En dat doen ze met meer gewaagde nummers: Ze brengen geheel eigen bewerkingen, maar laten de originele muziek knap in zijn waarde.

Als het koor uiteindelijk de rollen van artiest en publiek omdraait, is de interactie compleet. Het publiek zong tijdens de nummers af en toe stiekempjes en zacht mee, maar toen de rollen omgedraaid werden, konden de leden van het koor mooi eens kijken wat het zangtalent van de toeschouwers was. Interactie die de avond lekker breekt.

Dat het koor drie jaar na oprichting twee keer een volle zaal trekt, in één weekend, laat weinig te raden over: Het koor is een attractie. Een attractie uit eigen regio. En daar mag die regio best trots op zijn. De staande ovatie na afloop van de toegift sprak die regionale trots hardop uit.

Wie het optreden zaterdagavond gemist heeft, heeft zondagmiddag nog een herkansing, dan treedt het koor opnieuw op in het Hoftheater. Wel is een telefoontje vooraf naar het theater te adviseren, de geluiden gaan dat de matinee-voorstelling uitverkocht is. Later dit jaar is de her-herkansing: 17 december in de NH Kerk van Heino, nog later volgt een gezamenlijk optreden met Ons Genoegen in de sporthal van Heino.

Ties van der Heide

Meer foto's