politie en provincie maken fictieve vuist

Politie IJsselland, Politie Twente en Provincie Overijssel slaan de handen ineen om een veiliger werkklimaat te creëren voor onze helpers. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om medewerkers van de politie, ambulancediensten, brandweer, provincie, gemeenten, toezichthouders, zorginstellingen, openbaar vervoer en onderwijs.

De drie partijen willen samen met werkgevers agressie en geweld tegen medewerkers in de publieke sector voorkomen en beperken. “Mensen met een publieke taak werken voor ons allemaal. Als je aan hen komt dan raak je dus ook de kern van de samenleving. Daar moeten we samen wat tegen doen”, zegt Arend Kloosterman, plaatsvervangend Korpschef Politie IJsselland.

Vanuit het Landelijk Programma Veilige Publieke Taak zijn er landelijke afspraken gemaakt met de politie en het OM. Deze partijen hebben, net als de werkgever, een taak als medewerkers met een publieke taak in aanraking komen met geweld en agressie. Voor de medewerker moet duidelijk zijn dat zijn of haar werkgever geweld of agressie niet accepteert. Het is van belang dat dit altijd wordt gemeld bij de politie. De politie zorgt ervoor dat de aangifte wordt opgenomen met een speciale code zodat duidelijk is dat er sprake is van geweld of agressie tegen hulpverleners. Dit wordt ook gecommuniceerd richting het Openbaar Ministerie zodat er rekening mee wordt gehouden in de strafeis.

Op dit moment zijn alle organisaties druk bezig met het invoeren van deze afspraken. Dinsdag 30 november organiseert het Landelijk Programma Veilige Publieke taak een congres om werkgevers te informeren. Dit wordt door de drie samenwerkende partijen gezien als een belangrijk startsein. Politie IJsselland, Politie Twente en Provincie Overijssel besteden de komende maanden aandacht aan mogelijkheden voor de werkgevers om geweld tegen te gaan. Daarnaast worden er verdere afspraken gemaakt om de ketensamenwerking te bevorderen en ervoor te zorgen dat er eenduidig beleid komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.