oekibala een broeklands project

De presentatie vindt komende zaterdag plaats in Tiebotanie in Broekland, de woonplaats van Arno en de geboorteplaats van Githa. Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Borgelaer, een speciaal voor de gelegenheid in het leven geroepen uitgeverij van Jasper Guldemond (de zoon van Arno) en zijn vriendin Kim Jacobs. “Het eerste boek over Oekibala was één van Jaspers favoriete jeugdboeken”, legt Kim uit. “Het leek ons leuk om die verhalen opnieuw en in een nieuw jasje uit te geven. Met Githa erbij als illustrator is het een mooi Broeklands project!”

Oekibala is een jonge muzikant in het paleis van Sultan Poeki. Nadat hij er achter is gekomen dat hij kan vliegen, beleeft hij tal van avonturen. Wonderlijke avonturen die zich prima lenen voor de dromerige en surrealistische tekeningen/schilderijen van Githa. “Ja, de verhalen passen heel goed bij mijn stijl”, vertelt zij. “Ik vond het dan ook geweldig dat Jasper en Kim aan mij hebben gedacht. Het leuke van tekenen en schilderen is dat je je kunt verliezen in een andere wereld waar dingen kunnen gebeuren die normaal gesproken niet mogelijk zijn.” Vaak zijn de hoofdpersonen in Githa’s schilderijen en tekeningen lange en ranke verschijningen. Een deel van de inspiratie heeft ze heel dichtbij weggehaald, namelijk bij haar zelf. “Misschien dat dat komt omdat je toch altijd onderwerpen zoekt die dicht bij je staan. Bovendien ben ik op de kunstacademie gedwongen om vijftig zelfportretten te maken. Maar het leuke van die ranke figuren is ook dat je ze heel erg beweeglijk en expressief neer kunt zetten. Dat je ze een beetje elastisch maakt.”

Arno is enthousiast over het werk van Githa. “Eerlijk is eerlijk, in het begin moest ik even wennen. Githa heeft namelijk een heel andere stijl dan de tekenaar die omslag van het eerste boek over Oekibala heeft gemaakt. Ik heb de eerste prent even op me in laten werken. Die heeft een tijdje bij mij op het bureau gelegen. Maar ineens viel het kwartje. Verrek, dit is eigenlijk heel mooi! En dat geldt ook voor haar andere prenten. Mijn oprechte complimenten. En natuurlijk vind ik het geweldig dat mijn verhalen opnieuw worden uitgebracht. Ik had er destijds veel succes mee, er kwam een goed verkocht boek en daarna verdwenen ze een beetje uit de wereld.” Dat uitgerekend zijn zoon Jasper, die tevens de inspiratiebron vormde voor de verhalenbundel ‘Een kanarie in een kooitje’, nu opnieuw zijn verhalen uitgeeft, is een unicum. De cirkel lijkt rond. “Zo had ik er nog nooit over nagedacht”, vertelt Jasper. “Maar inderdaad, nu je het zo zegt…” Als hij en Kim uit de kosten komen, kan het maar zo eens zijn dat er nog meer prentenboeken volgen. “Maar in principe is dit een eenmalig project. Anderzijds ligt er nog genoeg materiaal over Oekibala. Mijn vader heeft in totaal zo’n veertig verhalen over hem geschreven.”

Het prentenboek kost 12,50 euro en is verkrijgbaar bij de Bruna in Raalte, Boekhandel Korten in Olst en Tiebotanie in Broekland. Het ISBN-nummer is 978-90-816329-1-1. Meer informatie over het werk van Githa kun je vinden op staging2.githaschrijver.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.