lang en breed over de brede school

De brede school bij sporthal Hoogerheyne zal huisvesting bieden aan basisscholen De Dolfijn en de Gouden Emmer, een kinderdagverblijf van Stichting Koos en een peuterspeelzaal van Stichting Peuterspeelzalen Raalte. Louis Zijderveld, die samen met Louis Peeters het college van bestuur vormt van de Stichting Christelijk Onderwijs Salland, hoopt dat de school in de zomer van 2011 gereed is. De locatie bij Hoogerheyne zal plaats kunnen bieden aan maximaal 445 basisschoolleerlingen. Daarmee moet de school circa veertig jaar verder kunnen. Stichting Peuterspeelzalen Raalte wil er een aantal plaatsen aanbieden en Stichting Koos zet in op veertig BSO-plaatsen. Arjan ter Avest, directeur van Stichting Koos vertelt: “We maken nu nog gebruik van het voormalige gemeentehuis in Heino, daar bieden we honderd plaatsen aan. Veertig plaatsen worden verplaatst naar de brede school bij Hoogerheyne, de andere zestig naar OBS de Springplank, waar nu de plannen voor een brede school in ontwikkeling zijn.”

Fleur Oppelaar is namens de gemeente Raalte betrokken bij de planvorming en –uitvoering voor de brede school bij Hoogerheyne. “Bij de locatiekeuze voor een brede school spelen diverse factoren een rol: de benodigde ruimte, de reeds beschikbare locaties, de gevolgen voor het verkeer, de bevolkingsopbouw van de wijk, de gevolgen voor groen en landschap, de visie op het onderwijs en de samenwerking en ook het tijdsaspect. Wat Hoogerheyne betreft, hebben de beschikbare ruimte en de gevolgen voor de verkeersdruk een beslissende rol gespeeld.” De gemeente Raalte heeft volgens Oppelaar niet de intentie om te gaan voor grootschalige onderwijsinstituten. “En wat Heino betreft, valt het met die grootte ook nog wel mee. Mocht het met een brede school wel grootschalig lijken te worden, dat mensen daar ook echt bang voor zijn, dan is de inrichting van het gebouw essentieel. Het moet meteen duidelijk zijn waar je moet zijn. Kleine kinderen kunnen zich enorm onprettig voelen in een groot en druk gebouw. Dan moet je zorgen dat er speciale ruimtes voor hen zijn waarin ze zich beschermd voelen. Met het ontwerp kun je die angst tackelen.”

In 2004 ontstond De Dolfijn na het samengaan van de Mariaschool en Brinkzicht. Daaruit groeide bij de SCOS de behoefte aan nieuwbouw. “En bij de gemeente ook, alleen gaf die er minder prioriteit aan dan wij zouden willen”, stelt Zijderveld. Een schooljaar lang (2005-2006) maakte de Dolfijn gebruik van de panden van de twee fusiepartners. Niet erg praktisch, zo bleek. “De ouders moesten hun ene kind naar de ene locatie brengen en het andere kind naar de andere. Als je net gefuseerd bent, is goede communicatie onderling bovendien een eerste levensbehoefte en dat was in deze constructie erg lastig.” SCOS besloot om alle kinderen te verhuizen naar de locatie Mariaschool, zodat er op de locatie Brinkzicht (naast Hoogerheyne) ruimte zou komen voor nieuwbouw. In de daaropvolgende planvorming, ontstond het idee om ook BSO en een peuterspeelzaal op die locatie te huisvesten. De plannen voor de brede school waren geboren. Maar daarmee was men er nog niet. Beren genoeg op de weg…

De totale kosten van de brede school bedragen circa 5,5 miljoen euro. 4,5 miljoen is nodig voor de twee basisscholen. Dat geld wordt opgebracht door de gemeente die dat betaalt vanuit de pot Algemene Uitkering van de landelijke overheid. Het andere miljoen wordt in de loop der jaren als huurgeld opgebracht door gebruikers Stichting Koos en Stichting Peuterspeelzalen Raalte. De nog op te richten Stichting Brede School Hoogerheyne zal de verdere financiering van de school en de hypotheek coördineren. Binnenkort wil het SCOS de aanbesteding van de bouw concretiseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.