Home / archiefcentraal / kavels voor koeien start in zuid salland

kavels voor koeien start in zuid salland

Het project ‘Kavels voor koeien’ dat LTO Salland uitvoert in gemeente Raalte wordt nu uitgerold in gemeente Deventer. Het gebied Gooiermars, Lettele en Bathmen, aangeduid als Zuid Salland, wordt met een grootschalige vrijwillige kavelruil ingericht voor de toekomst.

LTO Salland is al een aantal jaren bezig met ‘Kavels voor koeien’. Onder die noemer worden diverse kavelruilprojecten uitgevoerd. Doel van de kavelruilprojecten is het verbeteren van de landbouwstructuur. Melkveebedrijven groeien in omvang, waardoor de verkaveling niet meer optimaal is. Dat is een van de redenen dat de weidegang voor koeien terugloopt. Door verbetering van de verkaveling via kavelruilprojecten hoopt LTO Salland weidegang voor koeien op peil te houden, en waar mogelijk uit te breiden. Zo is in een aantal projecten in de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe al 500 ha geruild, terwijl er nog twee projecten in uitvoering zijn.

Het gebiedsproces Gooiermars, gelegen tegen de wijk Vijfhoek van Deventer, is de aanleiding om ook in gemeente Deventer aan de slag te gaan. Er wordt al jaren gewerkt aan het gebiedsproces, maar telkens stokt het. LTO Salland heeft, in overleg met gemeente Deventer, het initiatief genomen om dit proces los te trekken. Tegelijk wordt een kavelruilproject opgestart in Lettele en Bathmen. Door dit hele gebied in een keer aan te pakken ontstaat er meer ruimte om knelpunten op te lossen.

In Gooiermars moet nieuwe natuur worden gerealiseerd. Om dat te bereiken zijn 2 landbouwbedrijven aangekocht. Via kavelruil wordt de grond geruild zodat op de meest geschikte plek de nieuwe natuur kan worden ontwikkeld. De overblijvende boeren in dat gebied willen perspectief houden op een gezonde toekomstige bedrijfsontwikkeling. Kavelruil kan daaraan een bijdrage leveren. Een betere verkaveling heeft grote economische voordelen.

Om al deze eisen in te passen moet er ruimte zijn om tot ruiling te komen. Dat lukt in een groter gebied sneller, beter en gemakkelijker dan wanneer je uitsluitend in het gebiedje Gooiermars aan de slag gaat.

LTO Salland geniet bovendien het vertrouwen van de boeren.

Binnenkort start Kavels voor Koeien Zuid Salland met een inventarisatie onder de grondeigenaren. Alle grondeigenaren met meer dan 4 ha in eigendom worden uitgenodigd op de wenszittingen. Op de wenszitting kunnen grondeigenaren die deel willen nemen aan het project aangeven waar hun percelen liggen. Ook kunnen ze aangeven welke percelen er wat hun betreft geruild kunnen worden, en welke ruilmogelijkheden ze zelf in gedachten hebben. Landgoed de Bannink en St. IJssellandschap zijn ook al benaderd en staan positief tegenover dit project. Hun pachters kunnen ook deelnemen aan het project.

Op basis van deze inventarisatie wordt een projectvoorstel geschreven, die wordt ingediend bij de provincie. Na goedkeuring van het projectvoorstel door de provincie mag het project formeel van start.

Lees ook

Woningcorporaties regio Zwolle doen beroep op gemeenten: ‘Maak nieuwbouw mogelijk’

ZWOLLE – De negen woningcorporaties in de regio Zwolle doen een dringend beroep op gemeenten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.