janneke dochter wil reacties op verkeersbeleid

Janneke Dochter gebruikt Salland Centraal graag om politiek bestuurlijke zaken aan de oppervlate te brengen. “’t Is maar een mening”, weet ook Janneke en daarom wil ze graag reacties van de rest van Salland. Om de geest te slijpen. Maar ook om bestuurders en politici kennis te laten nemen van het standpunt van de samenleving. Janneke Dochter schijnt haar licht deze keer op een aantal weg-’verbeteringen’. Aan het woord Janneke Dochter:

Janneke Dochter rijdt nogal eens door het (Sal)land, en met diverse vervoermiddelen. Fiets, auto en openbaar vervoer zijn haar niet onbekend, en een enkele keer gebruikt ze ook de benenwagen. Nu heeft dat laatste voornamelijk een recreatief karakter, en je komt er niet zo heel ver mee op één dag; en dan moet je nog terug ook…. Dat is met fiets, auto en bus of trein wel anders, of toch niet?

Er gebeurt heel veel op en rond de Sallandse wegen, veel opbrekingen, reparaties, aanpassingen en dergelijke. En ook heel veel plannenmakerij. Janneke heeft de behoefte om bij een aantal van die werkzaamheden en plannen wat vraagtekens te plaatsen. Daar gaat-ie dan:

Er wordt in Mariënheem gewerkt aan een veiliger oversteek van de N35. Voornamelijk het aanbrengen van een soort verhoging naast de weg, in de veronderstelling dat het verkeer daardoor langzamer gaat rijden. En een vluchtheuvel in het midden van de oversteek, dan hoeven die arme fietsers niet in één keer die langsrazende grommende monsters te trotseren. Overbodig gedoe allemaal, toch?

Die verhoging in de berm is alleen maar gevaarlijk wanneer je toch onverhoopt moet uitwijken of bijsturen; die middengeleider/vluchtheuvel werkt niet voor automobilisten vanuit de Hellendoornseweg en de De Jongstraat; die krijgen er – denkt Janneke – een slechter zicht door op de weg. En er ligt al een fietserstunnel. Die kunnen ze beter gelijk dichtgooien, want daar gaat natuurlijk helemaal niemand meer gebruik van maken. Natuurlijk, er zullen best een paar personen zijn die moeite hebben met het hellinkje naar boven, maar de gemiddelde fietser heeft tegenwoordig genoeg conditie, of een fiets met trapondersteuning. En een scootmobiel haalt de helling ook wel. Het moge duidelijk zijn, Janneke meent dat hier met een – duur – kanon op een mug wordt geschoten.

In Deventer wordt inmiddels gewerkt aan de verbreding van de Siemelinksweg, u weet wel, die weg naar de A-1. Het graafwerk is in volle gang, en het lijkt erop dat er een mooi stukje racebaan gaat komen. Maar vlak bij de aansluiting met de A-1 houdt het op, en is er in mijn ogen ook geen ruimte meer over om een bredere/dubbele aansluiting te maken. Wordt er dan veel geld uitgegeven om ons alleen maar met nog meer auto’s in een flessenhals te storten? Dat lost toch niets op?

En dan gaan we dezer dagen ook het begin zien van het beter bruikbaar maken van de Overkampsweg; de drempels gaan er eindelijk uit. Janneke heeft – in een vorig werkzaam leven – vanaf het begin al haar twijfels geuit over het nut van die drempels, maar nee: “dat moet van de provincie.” (Citaat van toenmalig wethouder Gorter). Quod NON, dat is Latijn voor – vrij vertaald – onzin. Maar goed, ze gaan er vrijwel allemaal uit, en dat zal het rijcomfort wel vergroten voor met name de vrachtautochauffeurs. Het blijft wel een 60 kilometerweg, helaas. Daar kan Janneke zich wel iets bij voorstellen, want het wegprofiel is in een aantal bochten volstrekt onlogisch. Tonrond noemt men dat geloof ik, en de beste garantie dat er wel eens een (te) hard rijdende vol beladen auto gaat kantelen.

Wat plannenmakerij betreft heeft Janneke met verbazing kennis genomen van het volkomen autistische gedrag van ons provinciebestuur, wanneer het gaat om de weg Zwolle-Olst/Wijhe- Deventer. Ondanks heel veel bezwaren, van vrijwel iedereen die er iets mee te maken heeft, houdt men toch vast aan het op termijn instellen van een 60 kilometerweg, met name tussen Olst en Wijhe. Nu is het in de praktijk al zo dat je er feitelijk niet harder kúnt dan gemiddeld 60, door al die rotondes, kruisingen en bebouwde kommen. Beste gedeputeerde, doe dan toch net alsof je begrip hebt voor alle bezwaarmakers en laat dat plan varen. In de praktijk héb je toch al bereikt wat je wilt?

De plannen voor 60 kilometer tussen Olst en Wijhe zijn natuurlijk wel voor de lange termijn, want ze worden pas gerealiseerd, wanneer de N48 tussen Deventer en Raalte een stroomweg (zo heet dat geloof ik) is geworden. Dat betekent volgens Janneke (wanneer die het allemaal goed heeft onthouden) een 100 kilometerweg met ongelijkvloerse kruisingen en waar nodig parallelwegen. En intussen maar rotondes en andere obstakels aanleggen, nu weer eentje extra bij Raalte. De Zwolsestraat wordt dan wel afgesloten, maar van die aansluiting heeft het doorgaande verkeer geen enkele last. Voor het geld dat dat zal kosten kan men toch veel beter de Zwolsestraat verbeteren?

Als laatste in deze serie ‘klagen’ de recente verbetering van de Oosterenkweg tussen Raalte en Heeten. Is een 60-kilometerweg, zoals vrijwel alle wegen in het Raalter buitengebied. Daar maakt men dan een mooie racebaan van, met graskeien in de berm. Het allerlaatste stuk, vanuit Raalte gezien, was zo’n beetje het slechtste en gevaarlijkste, ondermeer door omhoogkomende boomwortels en het ontbreken van bermverharding; de asfaltlaag zelf was er nog wel redelijk. Welnu, net dat laatste stuk is niet verbeterd. Waarom levert de gemeente hier half werk?

Janneke heeft op Salland Centraal gelezen, dat de redactie wat censuur wil toepassen op reacties van lezers. Janneke is het daar van harte mee eens. Sommige reacties waren inderdaad ver beneden peil. Toch wil Janneke graag lezers (waaronder zij een flink aantal politici vermoedt) uitnodigen om op deze column te reageren. Misschien dat er daardoor meer begrip ontstaat voor de soms schijnbaar nutteloze of ondoordachte plannen en werkzaamheden. En wanneer er geen reactie komt, dan heeft Janneke toch gewoon gelijk?

Vanuit een inmiddels droog geworden schuilplaats ergens in het Sallandse groet U,

Janneke Dochter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.