iers drankdrama blijkt succes in barre tijden

De nieuwe voorstelling ‘Little Whisky Child’ van Blue Dew trok dit weekend een volle zaal in de Deventer Schouwburg. Zaterdagavond 11 december staat de band in het Capellenborg Theater in Wijhe. Voor meer informatie kun je op staging2.bluedew.nl kijken.

Op een groot filmscherm drijven donkere luchten voorbij en een witte gedaante dwaalt rond een vuurtoren. De muzikanten van Blue Dew spelen een onheilspellende melodie en de verteller vertelt:

“Het is de nacht van Allerzielen. De nacht van de Banshee. Er zijn Ieren die vrezen

dat de Banshee de zielen komt halen van hen die treuren om de liefde. Zij sluiten angstig de luiken voor de ramen en schuiven zware grendels voor de deuren. Maar er zijn ook Ieren die geloven dat de Banshee de verlossing brengt voor overledenen. Zij dekken de tafel en laten de deur ’s nachts op een kier. …Banshee… kom binnen…!”

Zo begon vrijdagavond in de Deventer Schouwburg ‘Little Whisky Child’, het nieuwe theaterprogramma van Blue Dew.

Blue Dew bracht met Little Whisky Child het verhaal van drie Ierse broers die hun geld verdienen met de smokkel van zelfgestookte whisky, daarbij betrokken raken bij de teloorgang van een aan drank verslaafde moeder en een belangrijke rol spelen in het leven van haar dochtertje. Dit verhaal werd door Blue Dew gepresenteerd met een speelfilm en livemuziek waarbij gedeelten van het verhaal werden verteld.

De voorstelling kwam voor het publiek daarmee dicht bij de beleving van de echte wereld: Ben je er bij als het gebeurt? Is het zoals verteld wordt? Heb je alles gezien en ook alles gehoord? Dit is hoe Blue Dew het Deventer publiek het verhaal van de drie Ierse broers liet beleven, in Canada, ten tijde van de Amerikaanse drooglegging, door de ogen en met de oren van een klein meisje: Little Whisky Child.

De theaterzaal was vrijdagavond bijzonder goed gevuld. De programmeur van de Deventer Schouwburg toonde zich dan ook trots op deze start van het seizoen in de volledig verbouwde Deventer Schouwburg. Het publiek gaf na afloop van de voorstelling een staande ovatie. De muzikanten van Blue Dew kijken terug op een prima avond. Blue Dew mag sowieso niet mopperen over hoe haar theaterseizoen tot nu toe verloopt.

John Beumer, verteller en contrabassist van Blue Dew meldt: “We hebben vijf jaar immens hard gewerkt aan deze voorstelling en we merken dat dit zich nu terugbetaalt in de reacties van het publiek en de bezoekersaantallen. We zagen het vorig jaar ontstaan bij de try-outs die gelijk al volle zalen trokken. Vervolgens kende onze première in Zwolle zoveel belangstelling dat er twee keer een extra voorstelling is ingelast. Vorige week bleek het Kronkeltheater in Slagharen binnen korte tijd uitverkocht en nu weer een boven verwachting gevulde zaal in Deventer.”

Het gaat dus goed met Blue Dew en dat in een tijd waarin de theaters het niet makkelijk hebben. De Nederlandse theaters melden namelijk een teruglopend bezoekersaantal van gemiddeld tien procent.

Marius Klein, zanger en gitarist, tevens de manager van Blue Dew, vertelt hier over: “Onze kaartverkoop heeft gelukkig geen last van de huidige problemen in de theaterwereld. Wel hebben we ondervonden dat de theaters nu voorzichtiger boeken. En dat is terecht natuurlijk gezien de ontwikkelingen van de afgelopen tijd. We maken het de theaters daarom makkelijker door voor een percentage van de entreegelden te spelen en zo het financiële risico te delen. Deze constructie pakt nu goed uit, maar het had ook heel anders kunnen lopen natuurlijk. En we krijgen het niet cadeau hoor! We doen bijvoorbeeld meer dan ooit ons best om de publiciteit goed te regelen, waarvoor we onze nieuwe CD inzetten, volop promotiemateriaal beschikbaar hebben gesteld en de pers actief benaderen. Het zijn extra investeringen die volgen na vijf jaar investeren in de nieuwe voorstelling. Dat vraagt best wat van ons vieren naast alle energie die we steken in het neerzetten van een goede voorstelling. Want dat blijft het uiteindelijke doel. Dat wij met ‘Little Whisky Child’ het publiek een mooie avond geven.”

Dat al deze investeringen de moeite waard zijn bleek onder andere uit de reacties die Blue Dew kreeg na afloop van het optreden in Deventer. John Beumer: “Ja, we zijn natuurlijk ontzettend blij met de volle zalen, de staande ovaties van het publiek en de goed gevulde concertagenda. Maar de echte voldoening zit hem juist vaak in de kleine details. Zoals de man vrijdagavond op de eerste rij, die met zijn voet alle muziek zachtjes hoorbaar mee tapte. Die zit te genieten, denk ik dan.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.