hondenpoep in de tegenaanval

Commentaar – In Dalfsen zijn hondenbezitters in de tegenaanval gegaan. Ze zijn het zat dat de gemeente met stront gooit in de discussie over al dan geen overlast. Onder aanvoering van Janke van Lenteren en Marian van Gelder kun je een handtekening tegen het gemeentebeleid. Er zijn al meer dan honderd handtekeningen gezet.

Een oud mannetje wiens hond poept, kijkt schichtig om zich heen als hij de hondenpoep in een plastic zakje doet. Hij is bang voor controleurs, kan de boete van negentig euro niet betalen. Met die meelijwekkende stemmingmakerij trappen de actievoerders af in een artikel op deze site afgelopen woensdag. Als iemand een dergelijk beeld nodig heeft, moeten we toch nog maar eens goed kijken naar de argumenten voor we met de wolven mee gaan huilen. Want dat oude mannetje zal toch ook wel weten dat hij eerder en bosje bloemen dan een bon krijgt van de controleur?

Het gaat om aanlijngebod en opruimplicht. Dat aanlijnen is nog wel makkelijk te controleren. Maar met de opruimplicht zit dat iets anders. De controleur moet een honduitlater op heterdaad betrappen bij het laten liggen van de poep van zijn hond. Of je eist dat hij altijd een zakje bij zich heeft. Heeft ie dat niet, dan kan hij doodeenvoudig de poep niet opruimen. Dalfsen heeft voor die omgekeerde bewijslast gekozen en hondenbezitters zijn daar niet blij mee.

De actievoersters proberen te redden wat er te redden valt. Mensvriendelijke honden zouden los moeten kunnen lopen. Kinderen moeten in hun opvoeding leren met honden om te gaan. Ze willen de zakjes tijdens het uitlaten voor het grijpen hebben. En er moet altijd een afvalbak in de buurt zijn voor volle zakjes. Dat soort argumenten.

Maar hoe reëel is dat? Hondenpoep staat hoog op de all time lijst van overlast. Dat betekent feitelijk dat je goed gedrag niet over kunt laten aan de hondenbezitter. De goeden niet te na gelaten, gemiddeld laat de hondenbezitter zijn hond maar wat in het rondte poepen. Vooral bij de uitlaatronde kort voordat baasje naar zijn werk moet of naar bed wil. Als het dan ook nog wat druilerig regent…

Kijk, ook in Dalfsen hebben ze natuurlijk eerst geprobeerd de hondenbezitter te laten inzien wat voor smeerboel hij er met zijn hondje van maakt. Mar het gedrag veranderde niet. Nou, dan is het afgelopen.

Honderd handtekeningen voor milder beleid. Hoeveel handtekeningen zou je op kunnen halen voor een strenger beleid?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.