het kan toch zat zonder beiaardier

Commentaar – Ook de gemeente Raalte ontkomt niet aan bezuinigen. Maar waarop? In elk geval niet op het carillon in de Kruisverheffing. Burgemeester en wethouders wilden daar 10.000 euro op besparen, zijnde het salaris van de beiaardier. Maar de raad floot het college terug.

De beiaardier kan zijn carillon dus blijven bespelen. CDA en één VVD’er wilden het klokkenspel voortaan computergestuurd zijn werk laten doen (wat hij trouwens voor het grootste deel nu ook al doet). Maar de rest van de politici willen de echte beiaardier.

Er wordt gesproken over de historische waarde van het carillon. Maar welke historische waarde dan? Pas in 1974 werd het carillon in de toren gehangen, leert Wikipedia ons. In dat jaar werd de Kruisverheffing monument, een mooie reden om er een carillon bij in te hangen. Maar historische waarde? Geen enkel…

Blijft de vraag of de dames en heren politici daar van op de hoogte zijn. Als ze wisten dat het carillon nog maar 36 jaar jong is, zouden ze nooit en te nimmer over de historische waarde ervan gesproken hebben. Dat mag je veronderstellen tenminste. Van de andere kant mag je ook veronderstellen dat politici wél wisten dat de klokken van ’74 zijn, want als ze er een besluit over nemen, zullen ze zich er toch in verdiept hebben?

Het stemgedrag is ook vreemd. Eén VVD’er (Yayeri Blijdenstein) was voor de bezuiniging. De andere twee waren dus voor de beiaardier. Landelijk zijn de liberalen meer eensgezind als het gaat om schrappen in cultuur. De SP wilde de beiaardier houden. Benieuwd hoe de achterban van die partij dat vindt. En Lokaal Alternatief, ook voor de beiaardier! Had Den Daas dat geld niet beter naar Heino kunnen halen? We hadden van Groen Links en PvdA eigenlijk ook wel meer besef van historie verwacht. Welk historisch belang Gemeentebelangen onderkend heeft is ons ook niet geheel en al duidelijk.

We vrezen hier te maken te hebben met symboolpolitiek. Als je tegen de beiaardier stemt, kan je dat bij volgende verkiezingen wel eens nagedragen worden. Om die reden eist de raad ook dorpshuizen en bibliotheken voor de kerkdorpen, moet er overal een WMO-loket zijn en roept iedereen het hardst om openbaar vervoer.

Het doet ons vermoeden dat politiek op een heel andere manier bedreven zou worden als een raadslid niet na vier jaar weggeschoven zou kunnen worden bij volgende verkiezingen. Als een raadslid of wethouder niet weggezonden kan worden na zo’n korte termijn, durft hij eerder niet zo populaire, maar toch verstandige maatregelen te nemen. Een kort inzakken van de populariteit kan dan immers weer rechtgetrokken worden als het besluit achteraf zo gek nog niet was.

Zou het geen idee zijn bij de vierjaarlijkse verkiezingen bijvoorbeeld slechts de helft van de raad en van het college te vervangen? Degenen die dan vorige week tegen de beiaardier zouden durven stemmen, zeggen dan over zes jaar: “wees nou eerlijk, daar missen we toch niks aan?”

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.