hardlopen is een competitiesport geworden

Ze merken beide dat het Sallands Cross Circuit een succes is. “Het aantal deelnemers groeit nog steeds en daarmee stijgt ook het niveau”, vertelt Jolien. “Vorig jaar deed Irene Kalter uit Deventer voor het eerst mee. Die kan ik dus echt niet inhalen. Die loopt de Marathon van Rotterdam in 2 uur en 51 minuten.” Gerard: “Ik denk niet dat ik het dit jaar tot de top vijf in het algemeen klassement schop. Maar de beste Sallander? Ja, daar ga ik weer voor.”

Het succes van het Sallands Cross Circuit is mede te danken aan de stijgende populariteit van het hardlopen. Een goedkope sport die je eigenlijk op elk moment dat je wilt, kunt beoefenen. De schoenen aan en lopen maar. Een sport die prima past in de huidige 24-uurseconomie. Gerard: “En het is een sport die je tot op latere leeftijd kunt beoefenen. Ik denk dat ik met mijn 47 jaar ongeveer een gemiddelde leeftijd heb. Je ziet vaak dat mensen beginnen met voetbal of handbal. Als ze midden 30 zijn slokt het gezin alle tijd op en tegen de tijd dat ze 40 zijn, begint het weer te kriebelen. Dan willen ze weer sportief bezig zijn. En dan is hardlopen ideaal.” Maar dat is niet de enige factor van belang. Nu alle crosslopen van 10 en 5 kilometer in deze regio aan elkaar gekoppeld zijn, is er een spannende competitie ontstaan . Geen losse wedstrijden meer, maar een constant gevecht om een plaatsje hoger te komen. Jolien: “Tijdens wedstrijden houd je nu ook echt de lopers die ongeveer gelijk met je staan in de gaten.” Gerard: “ Om deel te nemen aan de competitie moet je minimaal zes van de tien crosslopen meedoen. Ik houd er nu bijvoorbeeld rekening mee dat er in Heeten veel mensen uit Deventer meedoen. Daar is het veel moeilijker om punten te halen en dan kies ik liever voor een andere crossloop.” Jolien: “Ik doe liever aan zoveel mogelijk lopen mee. Alleen je zes beste tijden tellen immers mee.”

Hardlopen is en blijft een solistensport. “Kantines verdienen niet veel aan crosslopen”, stelt Jolien. “Iedereen is zo weer weg. Dat is wel jammer. Bij de JSC Prestatieloop in Broekland hebben ze daarom ook een prijsuitreiking in het leven geroepen. Om de deelnemers even vast te houden. Maar dan is na afloop ook iedereen zo weer weg.” Gerard (ook een fanatieke Marathonloper): “Na afloop van de Marathon in Rotterdam ga ik altijd met twee andere deelnemers Chinezen. Niemand anders die mee wil nazitten. Ja, ook na die tijd is het helaas een individuele sport.” Anderzijds hebben ze er beide ook maatjes aan over gehouden. Jolien: “Ik ben op dit moment geblesseerd. Andere deelneemsters hebben me al kaartjes gestuurd!”

Gerard en Jolien hebben beide een voorkeur voor de wat intensievere parcoursen. “Als anderen klagen over de zwaarte van de route, dan ben ik op mijn best”, stelt Gerard. “Ik houd wel van een echt crosscircuit. Ik heb liever zoveel mogelijk bospaden, lekker door de modder. Dat heeft ook te maken met het feit dat ik geen technische loper ben. Ik moet het hebben van mijn kracht!” Jolien beaamt dat. “Daarom zijn de crosslopen in Heeten en Luttenberg ook zo mooi. Die vragen echt wat van je!” Maar bij sport hoort ook frustratie. Dat is bij Gerard en Jolien niet anders. Jolien herinnert zich een akkefietje van enkele jaren terug bij de crossloop in Heino. “Ik zat achter een concurrente van me aan. Zij liep net voor me. Bij een overloop van een weg haalde zij het nog net. Ik moest van de verkeersregelaar wachten. Ik was woedend, ha ha!”

Meer informatie op staging2.sallandscrosscircuit.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.