hans van solkema nieuwe predikant heino

Op dit moment woont hij nog in Laren, waar hij ruim tien jaar de predikant van de plaatselijke protestantse gemeente was. Rond Kerst hoopt hij samen met zijn echtgenoot Kees (directeur van de Zonnehof in Raalte) naar Heino te verhuizen. Hans is geboren in Heerlen, als telg van een mijnwerkersfamilie. “Mijn opa en mijn ouders hadden niet heel veel met het geloof. We kwamen bijna nooit in de kerk. Ik was eigenlijk van jongs af aan al gefascineerd door het spirituele, maar ik ben ook een echte ‘beta’-man. Ik kreeg scheikunde van de vrouw van de plaatselijke predikant. Toen ik werd uitgenodigd voor de catechese die hij zou geven, was dat een belangrijk argument om te gaan. De tegenstelling tussen die twee fascineerde me enorm. Zij gingen op een heel moderne manier met het geloof om en dat klikte!”

Hans realiseerde zich al op zijn 14e dat hij homofiel was. Daar waar andere mensen in de Bijbel een aanleiding vinden om homo’s te discrimineren, voelde Hans zich juist gesterkt door het boek. “De Bijbel houdt ons een spiegel voor. De verhalen zijn nog steeds actueel. Neem de uittocht uit Egypte. Ik zie daarin ook een metafoor voor de zoektocht naar vrijheid. Alles wat je ervan weerhoudt om jezelf te zijn, kun je zien als slavernij. Maar met vrijheid alleen ben je er ook nog niet. Je moet leren leven met onduidelijkheid en onzekerheid. Het is dan gemakkelijk om je heil te zoeken bij afgoden, figuren of mensen die zekerheid beloven. Daar blijven we altijd vatbaar voor. Dat kun je ook terugzien in het huidige politieke klimaat…”

Toen Hans op zijn 19e , vlak voor zijn belijdenis, zijn coming out beleefde, bleek dat bij zijn eigen gemeente geen enkel probleem. “Ik heb dat echt als een bevrijding ervaren”, stelt hij. Ondertussen was hij begonnen aan een studie scheikunde aan de TU in Eindhoven. “Ik ben afgestudeerd scheikundig ingenieur”, zegt hij. Maar hoe interessant hij die studie ook vond, Hans realiseerde zich in de laatste jaren dat hij zich geroepen voelde tot het geloof. “De vrijheid die het geloof mij gegeven heeft bij mijn coming out, wilde ik uitdragen naar anderen. Zoveel mensen zitten vast, in hun werk, hun relatie, door een verslaving. Ik wilde ze daarbij helpen!” Na enkele tussenstations begon hij aan een studie theologie in Utrecht. Daar ontmoette hij ook zijn huidige partner. Ondertussen werkte hij parttime als jeugdwerker voor de protestantse gemeente Maartensdijk. Nadat hij was afgestudeerd, kon hij al snel beginnen als predikant van de protestantse gemeente in Laren (Gld). “Mijn homoseksualiteit is nooit een groot probleem geweest. In het begin vonden de mensen het vreemd, het duurde ook even voordat mijn aanstelling definitief was, maar die bezwaren kwamen niet zozeer voort uit het geloof, als wel vanuit de traditionele dorpsgemeenschap. Vanaf het moment dat ik ben begonnen, is het allemaal vanzelf gegaan. Ik ben hier ook getrouwd in de kerk. Honderden mensen uit Laren waren erbij. Weerstand ontstaat vaak vanuit onwetendheid. Ik ben ook zoveel meer dan alleen maar homoseksueel. Ik heb er überhaupt moeite mee om zo in een hoekje geduwd te worden. Ik houd niet zo van etiketten.”

Bij de Hervormde gemeente in Heino wachten hem vele uitdagingen. De gemeente is namelijk verscheurd door een conflict binnen het kerkbestuur. Hans houdt zich op de vlakte. “Ik weet er eigenlijk niet zoveel van. Maar er is hoe dan ook veel te doen. Het gegeven dat ik niet in een gespreid bedje terecht kom, spreekt me juist aan. Ik zie mezelf wel als een bruggenbouwer! Ik ben niet zo van het evangeliseren. Ik wil met de kerk naar buiten treden. Niet vanuit een arrogante positie, maar vanuit gelijkwaardigheid. Iedereen is op zijn eigen manier bezig met zingeving en diepgang.”

Een conflict tussen zijn wetenschappelijke achtergrond en zijn geloof heeft hij nooit ervaren. Integendeel. “Wetenschap is wetenschap, geloof is geloof. Ik neem de Bijbel niet volledig letterlijk. Ik zie het als een levensboek vol wijsheid en metaforen!”

Zondag 7 november wordt Hans officieel geïnstalleerd als nieuwe dominee van de Hervormde gemeente in Heino. Dat gebeurt tijdens een feestelijke dienst in de Hervormde Kerk. Aanvang is om 10.00 uur. Na afloop van de dienst is er in ‘t Kerkhuus gelegenheid kennis te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.