gewoon carolien gevoel of emotie

Sommige mensen onderdrukken hun gevoel, dat heeft zijn redenen en gevolgen. Heel veel mensen ervaren hun gevoel. Wat is het verschil tussen gevoel en emotie, vraag ik regelmatig aan mensen. De antwoorden zijn divers. Herkenbaar zijn beide emotionele staten in ieder geval wel. En misschien zijn er wel heel veel verschillende definities, maar ik hanteer de volgende:Een gevoel is iets wat jij hebt en emotie heeft jou.

Stel je maar eens voor: Je kind doet iets wat niet mag en op wat het doet zit bij jou geen lading. Dan kun je heel rustig tegen je kind zeggen, dat je het vervelend vindt wat het doet en je vraagt je kind of hij of zij daar mee wil ophouden of je stelt voor dat het iets anders gaat doen. Helemaal niets aan de hand, dus.

Nu de situatie dat je kind, niet naar je luistert, als je dat zegt. En jij hebt in je verleden de buts op gelopen dat er als kind niet naar je geluisterd werd. Dat is bij jou een gevoelig plekje geworden. Als jouw kind dan vervolgens niet naar jou luistert, drukt hij of zij op dat gevoelige plekje en, whamm, in één keer zit je weer (volkomen onbewust) in dat oude gevoel en patroon. En je begint zomaar te schreeuwen. Want jij wilt ‘gehoord’ worden. Of je voelt je machteloos en gaat je terugtrekken. Daar kies je niet bewust voor, dat is er zomaar ineens. Dan is er sprake van een emotie.

Kun jij voorbeelden uit jouw leven hiervan bedenken? Wat kun je doen om uit die emotie te komen? Vragen of reacties via info@carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.