een fruitboom langs elk pad

De hoogstambrigade van IVN Raalte heeft zaterdag op hun eerste werkdag ivan het seizoen een flink aantal fruitbomen onder handen genomen. Op het erf van de familie Witteveen aan de Speelmansweg in Schoonheten werd een tiental appel- en perenbomen gesnoeid. De vrijwilligers werden door Harrie Kiekebosch en Agnes Heethaar, eigenaren van ’t Natuurlijk Huus in Raalte de boomgaard ‘ingejaagd’.

De hoogstambrigade liet de eigenaren symbolisch de eerste tak zagen. De doelstellingen van ’t Natuurlijk Huus sluiten aan bij het gedachtegoed van de landschapsvrijwilligers. Kiekebosch en Heethaar propageren dat iedereen van zijn achtertuin het dichtstbijzijnde natuurgebiedje moet maken. “Je gaat op zondag naar het bos omdat het daar zo mooi is. Waarom zou je je eigen tuintje dan zo gecultiveerd aanleggen”, aldus Harrie Kiekebosch.

”Als je de natuur iets meer zijn gang laat gaan, hebben vogels in de winter meer te eten, vinden valkjes en uilen meer muizen als voedsel en kunnen bijen makkelijker hun nectar vinden. Bij ’t Natuurlijk Huus zijn we ook een project gestart voor een natuurlijke manier van bijen houden.”

In dat natuurgebiedje achter het huis zou iedereen ook eens moeten kijken naar bomen, struiken en planten die eetbare producten opleveren, vinden ze bij ’t Natuurlijk Huus. “Een appel- of perenboom, kersen, bessen, maar ook gerust een courgetteplant of een pompoen. Die bloeien mooi, maar hebben ook nog eens een gezonde opbrengst”, aldus Kiekebosch.

“En als boeren en buitenlui die mooie fruitbomen dan gewoon langs fiets- of wandelpad zetten, dan hebben we met z’n allen op zondagmiddag in september tijdens een wandeling ook gewoon fruit bij de hand. Samen met hovenier Binnenpoorte uit Raalte hebben wij langs het fietspad langs ’t Natuutrlijk Huus al zeven fruitbomen geplant. Als die straks vrucht dragen, mag iedereen ze eten. Het zou mooi zijn als dat overal in het buitengebied gebeurt”, aldus Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus, die vervolgens de eerste tak van het seizoen afzaagde.

De overige snoeidagen van de hoogstambrigade zijn dit seizoen: zaterdag 18 en woensdag 29 december, zaterdag 22 januari, zaterdag 19 februari en zaterdag 12 maart. Meer informatie geeft Ivo Leijten, coördinator van de IVN-werkgroep, tel. 06 53 25 75 60

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.