de raad door de bril van piet pont

VVD-raadslid Piet Pont had voorheen altijd zijn scherpe pen klaar, om zijn visie op gehouden raadsvergaderingen te geven. Eigenlijk is hij er mee gestopt, maar ook kan hij het niet goed laten. Daarom ook nu een nieuwe bril, over de raadsvergadering van 11 november.

De jaarlijkse Algemene Beschouwingen” zijn eigenlijk omgeturnd tot “begrotingsbeschouwingen”. Geen grote boeken vol tekst van alle partijen (de SP deed dat al nooit) met allerlei goede en slechte voorstellen.

Nee, korte commentaren, hier en daar gelardeerd met een motie of amendement. Het zijn er opvallend weinig deze keer. Elf amendementen en tien moties. Enkele ervan worden door het college overgenomen en sommigen worden ingetrokken na toezeggingen van het college.Het zou dus allemaal niet zolang hoeven duren zou je denken, maar toch……..

Starten om 14.00 uur, om 18.00 uur stamppot-buffet in de kantine en van 19.00 tot 22.30 uur “vergaderen” met meerdere schorsingen, is toch wel een aanslag op de concentratie. Hoe moet je zoiets nou samenvatten in één bril. De highlights dan maar weer.

Ik moet zeggen, de Raadsleden waren goed op hun “qui vive”, want de hele oppositie en zelfs ook het CDA, bij monde van Elly van Steen, kan zich niet vinden in de antwoorden van wethouder Hoge, mbt de bieb.. De wethouder heeft geen antwoord op diverse vragen. Ze draait zichzelf zelfs zo in de nesten dat de burgemeester besluit haar niet meer te laten antwoorden op, voor de zoveelste keer gestelde vragen over de bibliotheek. In plaats van eerlijk toe te geven …”sorry ,maar hier heb ik op dit moment even geen antwoord op”, probeert ze de overeenkomst met de “bieb” om te buigen tot een notitie, die de voorgestelde bezuiniging van 2 ton overeind laat. Dat is tegen het zere been van de oppositie. Het gedraai levert haar uiteindelijk een motie van afkeuring op door de oppositie. (Na een motie van treurnis, is een motie van afkeuring een soort gele kaart en een motie van wantrouwen een rode kaart). Fractievoorzitter GB, Wim de Hair, leest een verhaaltje voor van papier en is oh zo tevreden met manier van communiceren door het college. Geen enkele kritiek. Wel kijkt hij Frank Niens zeer veelzeggend aan als er enkele financiële vragen op GB worden afgevuurd. Frank beantwoordt, zoals gewoonlijk, de vragen op zeer correcte en deskundige wijze.

Onze eigen VVD-fractie, heeft bij monde van fractievoorzitter Ben Nijboer een kort maar duidelijk verhaal. Het college gaat mee in een aantal financiële voorstellen. Echter de VVD voorstellen zijn als alternatief aangedragen voor de bezuinigingen op de sport (3 ton), de cultuur (50.000) en de bieb (2 ton). Het college wordt alsnog gevraagd de alternatieven uit te werken en voornoemde bezuinigingen te laten vallen.

Amendementen daarvoor halen het echter niet. GB en CDA blijven strak in de leer.

Middels een raadsbrede motie wordt afgedwongen dat een start wordt gemaakt met twee MFA’s (multifunctionele accommodaties). Ook hier sputtert de wethouder tegen en komt met de opmerking dat er een accommodatieonderzoek zal komen. Kortgezegd zegt de hele Raad: “Niks weer een onderzoek, de schop moet de grond in voor Lierderholthuis en Nw.Heeten en kom in januari daarvoor met voorstellen”. Carla Hoge moet hier wel mee akkoord gaan, anders was het nu al einde oefening geweest, denk ik. We zijn benieuwd wat er uit de bus komt.

Amendementen om de bezuiniging op de WMO adviesraad en de muzikale vorming ongedaan te maken, worden niet aangenomen. Het VVD amendement, om voor kleine buurtfeestjes geen leges te heffen op de melding ervan, kan wel op een meerderheid rekenen, evenals het amendement om juist méér PR te doen voor de Tippe, in plaats van te stellen dat de Tippe dicht moet als er geen betere exploitatie komt. Wethouder Hoge zegt toe op die toer te zullen gaan.

Henk Veldman de beiaardier van de Kruisverheffing, hield een gloedvol betoog voor handmatige bespeling van de beiaard. Het initiatief voor een amendement wordt in overleg met de VVD, SP, D’66 en PvdA, genomen door Egbert den Daas (LA). Dit amendement haalt het ook, zodat we van de handmatige bespeling kunnen blijven genieten. Handmatige bespeling is in feite een bezuiniging op onderhoudskosten, want eventuele gebreken worden onmiddellijk opgemerkt.

De VVD is verder benieuwd hoe de antwoorden van het college zullen zijn, op de door Ben Nijboer gepresenteerde “kluwen” van instanties en elkaar subsidiërende instellingen op het gebied van cultuur, zonder dat iemand weet wie de regie nu eigenlijk heeft. Er beginnen wel veel draadjes naar het Hoftheater te lopen. Er zal nog veel water door de IJssel vloeien, voordat alles weer op zijn pootjes terecht zal komen.

Piet Pont

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.