de eekte verder als zorgboerderij

Voormalig boerderij de Eekte aan de Wijheseweg in Raalte gaat onder de naam ‘De Stamhoeve’ verder als zorgboerderij. Sylvia Visser wil bij de voormalige boerderij van Rinus en Annet Nijkamp, die onlangs zijn geëmigreerd naar Zweden, zes mensen met een verstandelijke beperking onderdak bieden.

Sylvia en haar man Ronald zullen hun intrek nemen in de huidige boerderij. Naast dat pand komt een nieuw gebouw te staan waar de zes cliënten onderdak krijgen. Sylvia’s oud-studiegenoot Remmert Koppen zal daar ook zijn intrek nemen om ze permanent te begeleiden. Ze hoopt de boel eind 2011 gereed te hebben. “Mogelijk zullen we al eerder beginnen, maar dan vanuit portable cabines. Het lijkt me leuk dat de cliënten ook kunnen zien hoe hun nieuwe huis vorm krijgt. Daarmee versterk je de band.”

De zorg wordt gecombineerd met een kleine bed & breakfast, een theeschenkerij, een moestuin en een kleinschalig verkooppunt voor zelfgemaakte producten. De cliënten mogen meehelpen in de dagelijkse bedrijfsvoering en bij de ontvangst van de gasten van de bed & breakfast. De Stamhoeve zal tevens plaats bieden aan één woonplek voor een oudere. “We willen hier onze cliënten een soort van gemeenschap aanbieden”, vertelt Sylvia. “Daar hoort ook een ouder persoon bij. Iemand die levenswijsheid inbrengt. Het moet wel gaan om iemand die het leuk vindt om zo onderdeel van onze gemeenschap uit te maken. We hopen dat er een wisselwerking ontstaat.”

Sylvia is opgegroeid in Tegelen (Limburg). Samen met haar man Ronald (die een eigen praktijk heeft voor zang en bezinning) woont ze nu nog in Hattem, maar binnenkort vertrekken ze naar de Eekte. Het stel heeft twee kinderen. Sylvia heeft gewerkt als Z-verpleegkundige. “In De Stamhoeve wil ik de zorg nog persoonlijker en warmer maken”, vertelt ze. “Daaraan ontbreekt het soms in de reguliere zorg. Niet dat de mensen die in de zorg werken dat niet willen, maar de tijd is er niet altijd. In de Stamhoeve kunnen Remmert en ik de zorg naar ons eigen inzicht vormgeven. We hebben op veel plekken gezocht en uiteindelijk zijn we in Salland uitgekomen. Ronald heeft daar jarenlang gewoond. De makelaar die we hadden ingeschakeld, had de Eekte in één dag tijd gevonden! We hadden een groot eisenpakket. Het terrein moest minimaal één hectare groot zijn, een bestemming hebben die zorg en bewoning mogelijk maakte en niet in de middle of nowhere liggen. De Eekte voldoet aan alle eisen. Ronald heeft bovendien goede herinneringen aan Salland, dus we zijn hier enorm gelukkig mee!”

Het mag dan wel gaan om zorg op de boerderij, maar toch spreekt Sylvia liever niet van een zorgboerderij. “Die term benadrukt dat de bewoners zorg nodig hebben, terwijl ik meer van hun mogelijkheden wil uitgaan. Bovendien ligt de nadruk bij de activiteiten die we aanbieden meer op de gastvrijheid die we bieden dan op de boerderij.”

Meer informatie op staging2.destamhoeve.nl Voor de omwonenden van de Stamhoeve zal nog een informatieavond worden georganiseerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.