alfons van breen start uitvaartonderneming

Alfons van Breen uit Haarle is 15 november van start gegaan met zijn eigen uitvaartonderneming. Daarmee wil hij zich richten op de regio Twente en Salland. Na de bedrijfsbeëindiging van zijn vorige werkgever, een textielgroothandel in Haarle, heeft Alfons (48) besloten om van zijn passie zijn werk te maken. “Ik ben er pas op latere leeftijd achter gekomen wat mijn roeping is. Ik haal er voldoening uit om mensen bij te staan in hun moeilijke tijden.”

In de uitvaartwereld is Alfons al jarenlang geen onbekende meer. Voor de begrafenisvereniging Haarle verzorgt hij al een vijftal jaren uitvaarten. Bij ziekte of vakantie van andere uitvaartondernemers staat Alfons altijd klaar om de honneurs waar te nemen. “Ik deed altijd al veel vrijwilligerswerk voor de gemeenschap en de kerk in Haarle”, vertelt hij. “Zo’n acht jaar geleden, stond ik ook al op een kruispunt. Ik zag mezelf niet mijn hele leven in de textielgroothandel werken. Daarom heb ik indertijd gevraagd of ik mee mocht lopen bij de begrafenisvereniging. Ik heb daarna enkele cursussen gevolgd en sinds 2005 verzorg ik de uitvaarten voor de begrafenisvereniging Haarle.”

“Tijd mag nooit een rol spelen in mijn vak”, gaat hij verder. “Ik ben dan ook dag en nacht bereikbaar. Alle mensen die me bellen, verdienen de volledige aandacht en zorg. Mijn sterke punt is dat ik heel gemakkelijk met mensen omga. Ik heb veel mensenkennis opgebouwd. Je moet de mensen op hun gemak stellen, goed luisteren en rust uitstralen. Enkele jaren geleden heb ik de 2-jarige toerustingscursus Pastorale School Salland gevolgd in Zwolle. Een intensieve cursus waarin gekeken werd naar alle vormen van geloof en waarin veel symboliek werd gebruikt. In de uitvaartbranche kan ik mijn opgedane ervaringen goed gebruiken.” Ter illustratie laat hij een deel van een dankbrief zien van een nabestaande, waarin hij gecomplimenteerd wordt met zijn ‘natuurlijke en bijna vanzelfsprekende manier om met de dood om te gaan’.

Als de nabestaanden na een sterfgeval in hun familie contact opnemen met Alfons, brengt hij meteen in beeld wat hij voor hen wil betekenen. “Geruststellen, daar gaat het om. Duidelijk maken dat ik de begeleiding en verantwoordelijkheid van het afscheid op me zal nemen. Noem het maar ontzorgen. Ik probeer daarna, als het mogelijk is, om binnen enkele uren een bezoekje te brengen. Om te luisteren wat de wensen zijn, om de sfeer in te schatten. Meestal gaat het er alleen maar om dat je goed luistert.” De dag erna maakt Alfons een afspraak om de wensen met betrekking tot de uitvaart, de rouwkaarten en de verdere invulling van het afscheid op te nemen. “De eerste twee dagen zijn het cruciaalst. Dan draag je de meeste verantwoordelijkheid. Je regelt de rouwadvertenties, de kaarten en de verdere kaders. Maar na de tweede dag is als het goed is alles geregeld. En dan is de ergste druk er van af. Maar het werk van een uitvaartverzorger is meer dan alleen het regelen van het afscheid. Ook na de uitvaart houd ik contact. Je bent betrokken geweest bij een heel intiem proces. De mensen laten je daarvan getuige zijn. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan en daar hoort ook nazorg bij!”

Alfons van Breen Uitvaartverzorging is te vinden aan de Wiegersstraat 6 in Haarle, mob: 06-23854882. Meer informatie op staging2.avb-uitvaartverzorging.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.