aanpak jeugdwerkloosheid helpt

De aanpak van de jeugdwerkloosheid in de regio IJssel-Vecht werpt zijn vruchten af. Uit de tweede rapportage blijkt dat in 2010 9.820 jongeren een baan, leerwerkplek of een stageplaats hebben gekregen.

In de regio IJssel-Vecht werken gemeenten, UWV, werkgevers, onderwijsinstellingen en kenniscentra samen aan het actieplan jeugdwerkloosheid in het regionaal platform arbeidsmarkt (RPA). Voor 2010 heeft het RPA de ambitie uitgesproken in 2010 1.800 jongeren aan een baan te helpen, 1.700 leerwerkbanen en 8.000 stages te verzorgen.

Uit de cijfers blijkt dat na acht maanden deze ambitie voor 85 procent gerealiseerd is met 1.969 banen, 1.119 leerwerkbanen en 6.732 stages. “Dit betekent niet dat we achterover kunnen leunen, we moeten er aan blijven trekken. Een goede opleiding, voldoende kansen op werkervaring en arbeidsplaatsen zijn belangrijk voor de jongeren, maar ook voor de bedrijven. Zij hebben immers in de toekomst ook goed gekwalificeerd personeel nodig”, aldus de voorzitter van het regionaal platform arbeidsmarkt Filip van As (wethouder Arbeidsmarktbeleid gemeente Zwolle).

Opvallend is dat het vinden en aanbieden van leerwerktrajecten achterloopt. Werkgevers geven aan dat dit te maken heeft met de huidige economische situatie. Bij een leerwerktraject ontvangt de jongere een volledig minimumloon terwijl deze niet volledig inzetbaar is (1 dag in de week naar school) en er begeleiding op de werkplek nodig is. Binnen het regionaal platform arbeidsmarkt wordt gezocht naar een oplossing zodat bedrijven meer jongeren een werkervaringsplaats aan willen bieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.