160 dijkwachters oefenen met dijkinspectie

Zo’n 160 vrijwillige dijkwachters van het Waterschap Groot Salland oefenen zaterdag weer in de praktijk. Hierdoor raken de dijkwachters vertrouwd met praktijksituaties en leren ze hun dijkdeel beter kennen. De oefeningen vinden plaats in het gebied ten noorden van de lijn Wijhe-Raalte tot aan de Vecht, inclusief Zwolle.

Voor het waterschapspersoneel, de dijkringcommandanten en de eerste dijkpostcommandanten begint de dag om 7.00 uur. De dijkwachters lopen in drie ‘diensten’ tussen 9.00 en 17.00 uur en zijn herkenbaar aan oranje hesjes met het opschrift ‘Dijkwacht’. Elke oefeninspectie duurt zo’n 2,5 uur, waarbij ongeveer 5,5 kilometer aan dijk zowel binnen- als buitendijks gecontroleerd wordt.

De oefening vindt zo realistisch mogelijk plaats. Dijkwachters gaan de dijken inspecteren op zogenoemd zandmeevoerend kwelwater, wildschades, verkeersschades, grote drijvende voorwerpen, nog aanwezige dieren op of langs de dijk (schapen, koeien, paarden) en obstakels, zoals tractoren of andere voertuigen op de kruin van dijken. Dit zijn situaties die de dijkwachters ook tegen kunnen komen tijdens een werkelijke situatie met hoogwater.

Het Waterschap Groot Salland heeft 536 kilometer dijken en kaden in beheer. Om deze waterkeringen in perioden van storm, hoog water en ijsgang te kunnen inspecteren, staat het dijkleger paraat. Deze bestaat in totaal uit 700 vrijwilligers.

Door regelmatig te oefenen is het dijkleger in noodsituaties nog beter op haar taken voorbereid. Aan de hand van opgedane ervaringen kunnen onderdelen van het bestaande draaiboek worden bijgesteld.

Op zaterdag 13 november vond al een dijkwachtersoefening plaats in het gebied ten zuiden van de lijn Wijhe-Raalte. Daaraan namen 90 vrijwillige dijkwachters deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.