waar is het nog donker

Afgelopen nacht was de eerste van een week lang speciaal sterren kijken. Niet om sterrenstelsels te ontdekken. Niet om nieuwe astronomen te kweken. Maar om mensen te laten ervaren hoe moeilijk het is sterren te zien vanwege de bakken met licht die we midden in de nacht produceren. ‘Waar is het nog donker?’ heet de actie.

Actievoerders willen dat we ’s nachts minder licht maken omdat nachtdieren daar bij gebaat zijn. Vooral in het westen van het land heb je als nachtdier ’s nachts niks meer te zoeken want daar is het bijna overal veel te licht. Maar vanaf een afstandje zie je ook boven Zwolle en Deventer een stevige gloed boven de stad hangen. Ook Raalte produceert de nodige licht.

Dat kan veel minder, vinden de actievoerders namens nachtdieren. Bij nachtdieren moet je denken aan uilen, vleermuizen, maar ook nachtvlinders. Reeën verlaten ’s nachts het bos omdat dat veiliger is dan overdag, muizen gaan om die reden ook ’s nachts op pad. En daarom doen vossen en hermelijnen dat ook. Kortom, als de mens op een oor ligt, is een flink deel van de rest van het dierenrijk actief.

Het gaat bij ‘waar is het donker’ niet alleen om nachtdieren trouwens, ook om onnodig licht. Fel verlichte etalages, straatverlichting die de lucht in schijnt, dat soort niet noodzakelijke dingen. In dat kader kun je vragen stellen bij de nieuwe straatverlichting langs de N35 tussen Raalte en Nijverdal. Aan de ene kant wordt bakken met geld uitgegeven voor een wildpassage ter hoogte van Haarle. Aan de andere kant worden lantaarns neergezet langs een weg die het tientallen jaren zonder kon.

Komende week wordt bepaald waar het het donkerst is in Nederland. Schiermonnikoog won vorig jaar. Landschap Noord Oost Twente won in Overijssel. In Salland gaat zo’n prijs naar Olst-Wijhe of Dalfsen, niet omdat ze het donkerst zou zijn, maar omdat het gemeenten zijn die aan dat soort dingen meedoen. In Raalte vind je rondom zoiets geen agenda. Neem de nacht van de nacht, die is eind deze maand, 30 oktober. Vorig jaar was er een wandeling bij de Zoogenbrink in Olst. Dalfsen heeft dit jaar een activiteit in het Sterrenbos.

De gemeente Olst-Wijhe doet ook onderzoek of de straatverlichting en monumentenverlichting minder kan. Om energie te besparen, maar ook om de duisternis weer terug te krijgen. Zij voert diverse proeven uit met LED-verlichting in en langs de weg en met het straatverlichtingsplan in Welsum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.