van vleuten geeft prachtige geschiedenisles

Van Vleuten neemt je vanaf het begin van zijn programma mee in een meer dan boeiend verhaal. Zijn hele show gaat over Oom Jan. Niet zijn echte oom, maar de broer van zijn vader. Oom Jan, een volstrekt onbekende Nederlander, heeft een belangrijk deel van zijn leven doorgebracht in voormalig Nederlands Indië. Een stuk ondergesneeuwde vaderlandse geschiedenis, dat een juweel van een eega krijgt in “Daar werd wat groots verricht.”

De boodschap van Van Vleuten aan het begin van zijn show is heel duidelijk: “Verwacht geen actuele grappen over het CDA-congres en geen typetjes. Wat u wel mag verwachten is een verhaal over mensen die iets wezenlijks meegemaakt hebben.” En hij houdt zich aan zijn woord. Van Vleuten houdt een prachtig verhaal, dat vanaf begin tot eind boeit, met af een toe een goede grap, maar gedegradeerd wordt als je het de naam cabaret geeft. Het stuk verdient een categorisering als conference, geschiedenisles, taalpurisme, cultuuronderwijs of passievol betoog. Een simpele stempel als cabaretshow doet de show tekort. Het is een kunstwerk. Met prachtig gekozen woorden omschrijft hij feilloos de sfeer in uitermate fijn gesitueerde momenten.

De vraag wat Van Vleuten de bezoeker van zijn programma mee wil geven beantwoordt hij met een korte wedervraag. “Heb je een leuke avond gehad?” Mijn antwoord was volmondig ja. “Dat dus,” zegt hij. En voor de mensen die erbij waren: Was u ook zo nieuwsgierig hoeveel procent fictie er in het verhaal zat? Van Vleuten neemt een slokje bier, maakt een vuist van zijn hand en zegt: “Nul.”

De mensen die aanhanger waren van de snelle humor en het af en toe simpele typetjescabaret van het duo Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten, komen van een koude kermis thuis. De mensen die van een warme, prachtige en haast klassieke theateravond houden, komen daarentegen hoog voldaan thuis. Van Vleuten laat zien dat het serieuze theaterwerk hem in zijn eentje kinderlijk eenvoudig afgaat.

Degenen die vrijdagavond afwezig waren in het Hoftheater krijgen overigens wel een herkansing: 13 mei 2011 staat hij in het Capellenborgtheater. Advies van de schrijver: Gaat dat zien. Van Vleuten toont een kunstwerk.

Ties van der Heide

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.