the beatles in het hoftheater

Een muziektheaterproductie gebaseerd op muziek van The Beatles, zo omschrijft regisseur Ruut Weissman (1955) zijn nieuwe voorstelling die vanaf half september langs de Nederlandse theater tourt. Nee, het is geen toneelstuk opgeleukt met liedjes, verzekert hij, en al hélemaal geen musical. Als bewonderaar van The Fab Four heeft Weissman in zijn leven heel wat Beatles-interpretaties voorbij zien en horen komen, maar de meeste vond hij oninteressant. Drie jaar geleden maakte hij met studenten van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie een oerversie van wat nu Here, There and Everywhere is geworden; een eigenzinnige theaterervaring die zich niet makkelijk met andere laat vergelijken. Net als de productie uit 2007 is de nieuwe voorstelling geen slaafse navolging van het beroemde repertoire, aldus producent Matthijs Bongertman.

Ter voorbereiding op de voorstelling bezochten producenten Weissman, Prins en Odijk in Gelredome een concert van Paul McCartney. De ex-Beatles had de strings van gitaren en violen verruild voor strings uit de synthesizer – een slecht idee, vond Odijk. Zelf pakt hij het met zijn arrangementen anders aan: instrumentale partijen maken plaats voor vocalen. “Dat werkt veel beter.” Het leidt tot frisse, rauwe, soms haast gospelachtige vertolkingen: I am the Walrus met koortjes in plaats van strings; een sacrale versie van Because; een uitgeklede, verstilde uitvoering van Here, There and Everywhere.

Bongertman: ‘Uiteindelijk hoop je een voorstelling te maken waarvan de mensen over tien jaar zeggen: ik was erbij. Of dat lukt weet je van te voren nooit, maar met deze club mensen hebben we wel echt iets bijzonders in handen.’

‘The Beatles’ zijn op donderdag 21 oktober om 20:15 uur te zien in het Hoftheater te Raalte. Kaarten kosten 25,00 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.