terug de bunkers in bij olst

Wethouder Ans Otterloo van Olst-Wijhe was naar Olst gekomen om daar de bunkers formeel te openen, maar ook wethouder Cor van den Berg, de burgemeester Andries Heidema van Deventer en vertegenwoordigers van Stichting IJssellandschap en Stichting IJssellinie waren bij de opening aanwezig.

In 2006 werden de eerste proefopgravingen bij de bunkers in Olst gedaan. Het was bekend dat bij Olst de meest noordelijke bunkers van de IJssellinie waren gevestigd, maar hoe de bunkers er precies uitzagen was niet bekend. Reden voor de vrijwilligers van de Stichting IJssellinie Olst om er enkele proefopgravingen te doen. In 2006 werd de eerste hand gelegd aan de opgravingen. Doordat de stichting niet gesubsidieerd wordt, was de vereniging vooral op vrijwilligers aangewezen.

“Toen de bunkers waren uitgegraven volgde een spannend moment”, vertelt vrijwilliger Jan de Vries van de Stichting IJssellinie in Olst. De Vries: “Het enige wat we wisten was dat er twee bunkers waren, maar wat we binnenin de bunkers zouden aantreffen was een groot vraagteken. Toen de graafmachine voorzichtig de deur heeft weten open te breken, bleken de bunkers onder water te staan. Het was één grote ravage. Een en al modder, de muren waren beschimmeld en het water stond een meter hoog. Vervolgens heeft de brandweer met slangen al het water weggepompt en kon het herstel werk beginnen.”

Veel vrijwilligers hebben hun steentje bijgedragen met het opknappen, maar vooral Herman Brilleman, Nico Bessels, Hans Hogeslag en Marcel Kaal werkten bijna ieder weekend aan deze operatie. Inmiddels zijn de bunkers weer geheel ingericht. De muren en deuren zitten in de verf en in één van de kamers een nieuwe vloer aangelegd. In de munitiebunker is een presentatiezaaltje gemaakt met videoscherm, zijn een deel van de ruimtes ingericht in oorspronkelijke staat en is er een schuilkelder ingericht. Verder hangen er oude foto’s en kaarten van het gebied dat zou overstromen.

Zondag 10 oktober tussen 12.00 uur en 15.00 uur zijn de bunkers in Olst geopend voor publiek. Een andere mogelijkheid om de bunkers te bezoeken is op zaterdag 16 oktober. Op deze dag organiseert de Stichting IJssellinie een uitgebreide rondleiding langs meerdere bunkers van de IJssellinie.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.