sok moet planten en dieren beschermen

Ondanks vele maatregelen gaan veel dier- en plantsoorten nog steeds in aantal achteruit. Een reden hiervan is dat bij de inrichting van nieuwe percelen geen rekening wordt gehouden met aanwezige soorten of potentiesoorten. Het is voor het eerst dat een concreet systeem als SOK is ontwikkeld dat voor iedereen gratis te gebruiken is, met het doel om de achteruitgang van biodiversiteit tegen te gaan. SOK is door iedereen te gebruiken via staging2.soortenopdekaart.nl.

In Overijssel leven veel unieke soorten planten en dieren. Denk aan dieren als de steenuil, das en boomkikker. Maar ook aan planten als de dotterbloem, steenanjer en zwanenbloem. Veel van deze soorten gaan in aantal achteruit. Volgens Mark Zekhuis, ecoloog van Landschap Overijssel, is een grote reden van deze achteruitgang de versnippering van leefgebieden. “Bij de inrichting van percelen wordt te weinig rekening gehouden met de aanwezige soorten op het perceel, of met de soorten die op het perceel kunnen voorkomen. Dit is jammer, want met vaak kleine maatregelen kan een gebied aantrekkelijk worden gemaakt voor een bepaald soort.” Volgens Zekhuis is bij veel mensen de wil om soorten te beschermen zeker aanwezig. “Het is toch logisch dat niet iedereen weet hoe een bepaalde soort beschermd kan worden. Daar moet SOK verandering in brengen.”

Met Soorten Op de Kaart kunnen particulieren, overheden, adviseurs en grondbeherende instellingen op perceelsniveau bekijken welke maatregelen ze kunnen nemen om het perceel aantrekkelijk te maken voor bepaalde soorten. Het gaat om soorten die al voorkomen op het perceel, maar ook om soorten die op het perceel kunnen voorkomen (potentiesoorten). “SOK is een handig hulpmiddel voor iedereen die bezig gaat met de inrichting van zijn perceel” aldus Zekhuis. “Omdat SOK voor iedereen toegankelijk is hopen we dat het zal bijdragen aan het versterken van de biodiversiteit in Overijssel.” SOK is een groeisysteem dat in de komende tijd zal uitbreiden met nieuwe planten en dieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.