Home / archiefcentraal / salland doet mooie dingen met subsidie

salland doet mooie dingen met subsidie

Het Sallands Platteland doet mooie dingen met de subsidie die beschikbaar gesteld wordt voor de leefbaarheid. Dat bleek zaterdagmorgen tijdens een open dag van een aantal gesubsidieerde projecten. Zaterdagmiddag presenteerden bijna alle projecten zich in de Leeren Lampe in Raalte, op de bovenverdieping van de brouwerij van het Sallands Landbier, ook een project voor plattelandsontwikkeling.

Nederland is een nettobetaler aan Europa. Dat betekent dat we meer aan Europa betalen dan we er terug voor krijgen. Maar wát we er van terugkrijgen, dat wordt prima besteed, was zaterdag te zien. Geld voor plattelandsontwikkeling (Leader geheten) wordt in heel Europa geïnvesteerd. Je kunt een project aandienen. Een werkgroep van het ministerie van Landbouw beoordeelt (en geeft ook adviezen) dat project. In die werkgroep zijn – voor Salland – ook de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer vertegenwoordigd. Zijn die ook enthousiast, dan wordt het plan goedgekeurd.

Gemeente en provincie (ieder tien procent) en Europa (twintig procent) ondersteunen dan het overeengekomen deel van een project. De sporthal in Heeten en Luttenberg, de houtoverbakker in Lettele, behoud van erfbeplanting bij Sallandse boerderijen, ’t Natuurlijk Huus, kleine wandelingetjes (ommetjes) in de Sallandse dorpen, het 150 jarig bestaan van het Overijssels Kanaal, de paardenmelkerij in Luttenberg. Van al die projecten wordt een onderdeel meebetaald omdat het project de economische activiteit of de leefbaarheid van het platteland ten goede komt. Het geld gaat nooit in bouwkosten zitten, maar meestal in bijvoorbeeld de inrichting van een ontvangstruimte bij een dergelijk project vanwege de openstelling aan publiek.

Op Overijssels niveau is het opvallend hoeveel projecten er in Salland van de grond komen. Dat kan voor een flink deel op het conto van de plaatselijke werkgroep van Leader geschreven worden. Die promoot de beschikbare subsidiestromen en krijgt vanuit een inventief en energiek platteland de mooiste ideeën terug. “Wat een energie zit er in Salland”, aldus een bezoekster aan de markt zaterdagmiddag. Want de Sallandse initiatieven steken er niet alleen provinciaal bovenuit, ook landelijk valt Salland op vanwege de hoeveelheid ideeën die via Leader in goede aarde vallen. Zaterdag was er zelfs een bus Polen naar Salland gekomen om projecten te aanschouwen en om te kijken hoe die met financiële steun dat eerste stapje van bestaansrecht konden maken.

Onderdeel van de Leaderdag was een soort van ideeënfestival. Winnaar werd een plan om ergens in Salland een grote hooiberg – natuurlijk in lokale bouwstijl – neer te zetten met daarin één grote maquette van heel Salland, inclusief de ontstaansgeschiedenis van Salland en zijn dorpen. Dick van Gelder (eigenaar van een natuurcamping is Middel) en Herman Holtmaat (Luttenberg) waren de dragers van dat idee.

Lees ook

Boosterprik mogelijk in alle gemeentes GGD IJsselland

ZWOLLE – Elke gemeente binnen het werkgebied van GGD IJsselland krijgt een tijdelijke vaccinatielocatie. Vanaf …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.