ruiters uit alle windstreken op broekelo

De bezoekers van boscross Broekelo zagen afgelopen weekend weer een hoop spektakel van de ruiters en hun paarden. Broekelo werd zaterdag en zondag alweer voor de vijfde keer verreden door en om de bossen en velden van landgoed Het Neppelenbroek in Broekland. Het evenement blijft groeien, want ook dit jaar deden weer meer deelnemers mee en kwam er meer publiek kijken.

Vijfhonderd combinaties van ruiters en paard of pony afkomstig uit alle windstreken crosten door de bossen en velden van landgoed Het Neppelenbroek in Broekland. Daarbij moesten weer verschillende hindernissen, zoals boomstammen, greppels en waterplassen, overwonnen worden.

Zes jaar geleden waren Marcel Journee en Jos ten Have bij de paardencross in Boekelo en kwamen daar op het idee een soortgelijk evenement te organiseren in Broekland. Vervolgens benaderden Journee en Ten Have John Blijdestijn van landgoed Het Neppelenbroek met dit initiatief. Blijdestijn was direct enthousiast en wilde graag zijn terrein beschikbaar stellen. Niet veel later werd Aad van de Burg, voorzitter dan ponyclub Horstruiters, gecontacteerd voor het organiseren van het evenement. Van de Burg: “De ponyclub stond eerst niet te springen de paardenboscross te organiseren, want het vergt veel werk en risico. Zodoende verdween het idee een jaar lang in de ijskast, maar vijf jaar geleden zijn we toch van start gegaan.”

In het eerste jaar waren er zo’n honderdtwintig deelnemers. Ieder jaar kwamen daar zo’n honderd nieuwe deelnemers bij. Ook dit jaar steeg het aantal inschrijven weer, waardoor er afgelopen weekend goed vijfhonderd deelnemers van start gingen. “Rotterdam, Friesland, Ameland, Zeeland. De deelnemers komen uit alle windstreken. Inmiddels heeft Broekelo een goede naam opgebouwd in het land. De hindernissen worden gebouwd door Jos ten Have, een geschoolde hindernisbouwer, die weet wat er gevraagd wordt en bekend is met de officiële regelgeving. Ieder jaar proberen we wat nieuws te bedenken. Dit jaar is dat de ophaalbrug geworden,” vertelt Van de Burg.

Broekelo is vergeleken met andere crossen een redelijk lange cross. De meeste crossen zijn namelijk twee tot drie kilometer, maar de cross van Broekelo is vijf kilomter lang. Wel is er in het parcours een stapverplichting van zo’n 300 meter, waarbij ruiters en paard even tot rust komen.

De deelnemers zijn erg enthousiast over de cross en veel deelnemers geven aan volgend jaar weer deel te nemen aan het evenement in Salland. “Je bent lekker in de vrije natuur bezig met je paard/pony en niet zo verplicht als bij dressuur. Er is veel publiek, muziek en een leuke entourage. Dat geeft een kick om hier te starten,” zegt een deelnemer.

Het lustrum van Broekelo is extra gevierd met een toneelvoorstelling in het bos, die werd opgevoerd door de plaatselijke toneelvereniging. Achter de waterbak was er een fair met allerlei kraampjes waar je eten en drinken kon halen. Ruim tachtig vrijwilligers hebben er voor gezorgd dat het evenement wederom een succes werd.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.