paddenredders winnen gouden schaap trofee

Anneke en Jan van Dijk uit Olst hebben de Gouden Schaap Trofee 2010 gewonnen. De diervriendelijkheidsprijs werd uitgereikt door Stichting De Vijverhof vanwege hun reddingsactiviteiten voor Olster padden, kikkers en salamanders. Het echtpaar redde dit voorjaar 360 dieren van een wisse dood.

Padden en kikkers steken in het voorjaar de Wethouder Dekkerlaan over om in de Kortrickvijver te gaan paren. “Soms hebben de vrouwtjes de mannetjes al op de rug zitten. En dan moeten ze dus met die ballast maar zien dat ze de overkant bereiken. Heel vaak lukt dat niet omdat de Dekkerlaan erg druk bereden wordt door auto’s omdat het de toegangsweg naar het dorp is. Heel veel dieren zouden worden doodgereden als wij ze niet zouden overzetten”, weet Anneke van Dijk.

Gewapend met zaklamp en emmer gaat zij met haar echtgenoot Jan gedurende de periode dat de paddentrek plaatsvindt ’s avonds op pad. “Dan zijn we per avond wel twee tot drie uur bezig. Maar het heeft effect. We hebben dit jaar 360 kikkers en padden overgezet. En er was nu ook voor het eerst een paar salamanders bij, leuk om te zien.” Voor de toekomst zijn er gunstige ontwikkelingen want er wordt gewekt aan een vangnet met emmers. “De dieren vallen dan vanzelf in de emmers. We hoeven ze alleen dan nog maar naar de overkant te brengen. Dat scheelt ongetwijfeld een hoop tijd”, aldus Jan van Dijk.

Stichting De Vijverhof in Olst heeft het Gouden Schaap in 2004 in het leven geroepen om buitengewoon diervriendelijk handelen te belonen. “Het gaat ons om het handelen. Niet toekijken of de schouders ophalen, maar iets doen. Dat hoeft niet iets groots te zijn, het gaat om de intentie. Wij vinden dat Anneke en Jan van Dijk met hun inspanningen de Gouden Schaap Trofee meer dan verdiend hebben”, verklaart voorzitter Henk Heuvelman van De Vijverhof. “Wij hopen dat het echtpaar Van Dijk zich gesterkt voelt en het goede werk zal voortzetten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.