opgegraven ijselliniebunkers klaar voor publiek

Op zondag 10 oktober worden de nieuwe bunkers van de IJssellinie aan de Jan Schamhartstraat in Olst geopend. Twee jaar geleden werden enkele proefopgravingen gedaan, omdat men vermoedde dat onder het zand nog resten zouden zitten van een aantal bunkers. Na de uitgraving heeft een groep vrijwilligers zich met man en macht bezig gehouden met het schoonmaken, herstellen en inrichten van deze bunkers. Nu twee jaar later zijn ze zover dat ze ook aan het publiek getoond kunnen worden. In de beide bunkers is onder andere een filmzaaltje gerealiseerd. Een deel van de ruimtes is ingericht in oorspronkelijke staat, maar er is ook een schuilkelder ingericht.

Op 8 en 9 oktober wordt de bunker geopend voor genodigden en op zondag 10 oktober kan het publiek tussen 12.00 uur en 15.00 uur de bunkers in. Er wordt wel een kleine bijdrage van 2 euro gevraagd, omdat de restauratie van de bunker is bekostigd met eigen middelen. Diezelfde middag wordt ook het Bofors Luchtafweergeschut opgesteld.

Een andere mogelijkheid om de bunkers te bezoeken is op zaterdag 16 oktober. Op deze dag organiseert de Stichting IJssellinie een uitgebreide rondleiding langs meerdere objecten van de IJssellinie. Tijdens de wandeling, die ongeveer vier kilometer lang is, bezoek je dan achtereenvolgens de Hospitaalbunker, Inlaatwerk, de Terp aan de Schamhartstraat, 2 bunkers aan de Kletterstraat (waarop inmiddels ook een Vierlingmitrailleur is gemonteerd) en de Commandobunker. Je bent daar wel zo’n drie à vier uur voor onderweg. Voor deze rondleiding moet je je wel inschrijven. Dat kan via rondleiding@ijssellinie.nl. Nadere info hierover staat op de website staging2.ijssellinie.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.