op zoek naar gezond verstand

Commentaar – De maatschappij is aan bezuinigingen toe. Dus wordt er te pas en te onpas gestreept in huishoudboekjes van gemeenten, provincie en het land. Dát we moeten bezuinigen komt door de economische crisis. We waren zo gek ons geld met z’n allen in bewaring te zetten bij banken waarvan de directeuren er onverantwoord mee omgingen. En nu zijn we weer zo gek de bezuinigingskeuzes uit handen te geven aan politici die niet in kwaliteit denken, maar aan een zetel bij de volgende verkiezingen.

In Amerika was het zaterdag de dag van het gezond verstand. Politici en journalisten helpen de wereld naar de mallemoeren, vindt Jon Stewart van The Daily Show en begon zijn ‘Rally to restore sanity’. Tegelijk hebben we hier in Nederland Youp van ’t Hek die zijn actie tegen T Mobile startte. Ook een rally om het gezonde verstand te herstellen. Maar hoe?

Hoe krijgen we ons gezonde verstand terug? Hoe krijgen we voor elkaar dat politici de goede dingen doen en dat journalisten hun verantwoordelijkheid weer oppakken? Misschien wel met de PVV en Pownews. Als die lukraak overal tegen aan trappen, blijft er voor de rest maar één keus: eindelijk je werk goed doen.

Maar eerst moeten we door een tussenfase heen van aanval (PVV, Pownews) en verdedigen (de rest). Dat is de fase van 130 kilometer per uur, de zomertijd afschaffen, museums toch maar niet bouwen, natuurgebieden niet meer met elkaar verbinden, taakstraffen afschaffen, milieusubsidies afschaffen, bibliotheken sluiten, studeren duurder maken, de zorg uitkleden, subsidies linkse hobby’s noemen en de hypotheekrenteaftrek als grootste subsidie van het land (daar gaat vijf procent van onze belasting naar toe) overeind houden.

Daarna komt de fase van het gezond verstand waarin het niet meer om doorstrepen en afbreken gaat, maar om ‘wat willen we nu eigenlijk?’. Pas dan gaan er regels overboord, pas dan kunnen we aan kwaliteit werken. Zonder hinder van regels kunnen er in de kerkdorpen dan weer gewoon huizen gebouwd worden als daar behoefte aan is, gaan we voor de klaverjasclub naar het café in plaats van naar een buurthuis, zetten we Sallandbreed een digitaal verhuursysteem op voor boeken te lenen en gaan die te dure bibliotheken dicht, worden gemeentehuizen gewone kantoren in plaats van grote paleizen, laten we bouwnormen wat meer aan de burger over en kunnen we met de helft aan een controlerende, uitvoerende en regels bedenkende ambtenarij toe.

Maar wanneer die fase van gezond verstand er komt…

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.