mpf verstand op nul en gaan

De enorme evenemententent die binnenkort in Nieuwleusen zal verrijzen voor het Mega Piraten Festijn op vrijdag 29 oktober heeft al heel wat van de wereld gezien. In West-Europa heeft ie op bijna elk popfestival van belang gestaan, wat Nederland en België betreft alleen al Lowlands, Graspop, Werchter, Pinkpop en Dance Valley. De tent is eigendom van het bedrijf Megatenthire in Raamsdonkveer en gaat al vele jaren mee naar alle edities van het MPF.

Eigenaar Rolf Peters is al 25 jaar fulltime actief als tentverhuurder. Inmiddels beschikt hij over een groot aantal evenemententen. Op Lowlands had hij er dit jaar maar liefst acht staan. Het Lowlandspubliek kent de MPF-tent als de Alpha, de grootste tent van het festival. Megatenthire heeft vijftien fulltime krachten in dienst. In het hoogseizoen komen daar nog eens circa tien vaste oproepkrachten en enkele tientallen uitzendkrachten bij. Niet slecht voor een bedrijf dat 25 jaar geleden begon met één circustent. “Ik heb voordat ik met Megatenthire begon altijd gewerkt voor Circus Renz”, legt Rolf uit. “Maar een jaar of 25 geleden werd dat circus grotendeels opgeheven. Ik kreeg toen de kans om een grote tent over te nemen. En daarmee is het begonnen. Die tent verhuurde ik voor allerlei verschillende activiteiten. Begin jaren negentig kon ik een tent verhuren aan Lowlands. Daarna is het balletje aan het rollen gekomen wat de evenementenwereld betreft. We hebben Dance Valley al vanaf de beginjaren gedaan, toen dat festival nog maar drieduizend mensen trok. Reclame heb ik nooit gemaakt. Het is op basis van mond-tot-mondreclame groter geworden. Dan krijg je Pinkpop erbij, Werchter, Graspop, de Zwarte Cross en zo gaat dat door. We hebben in heel West-Europa gezeten.”

Als we hem vragen wat voor advies hij wil geven aan jonge tentbouwers, begint Rolf te lachen. “Nooit voor jezelf beginnen, haha! Het is kéihárd werken. In de beginjaren ging ik mee naar elke klus. In het hoogseizoen werkte ik zeven dagen in de week en dan van ’s morgens vroeg tot diep in de nacht. Een paar uurtjes slapen en dan weer verder. Mijn medewerker Folkert Post is de vaste MPF-man. Hij heeft het ook allemaal vanaf het begin meegemaakt, het gebuffel. Die tenten moeten er op tijd staan, weer of geen weer. En tegen slechte weersomstandigheden kun je je niet wapenen. Het is gewoon het verstand op nul en gaan. In Oost-Duitsland hebben we jaren geleden een tent moeten opbouwen bij dertig graden onder nul. We moesten onder het zeil stoken om te voorkomen dat de boel zou bevriezen. In al die jaren heb ik maar twee of drie deadlines niet gehaald. Dat was overmacht. Dat we in verband met het weer niet mochten rijden en dagen vast stonden. Daar is niks tegen te doen. Maar andere excuses zijn er in onze wereld niet.”

Vorig jaar in Volendam bleek de tent niet bestand te zijn tegen het enorme noodweer dat over het terrein trok. “Maar daar hoef je je als bezoeker geen zorgen over te maken”, stelt Rolf. “Dat kan alleen maar gebeuren bij het opbouwen en afbreken. Dan rijden er constant grote vrachtwagens de tent in en uit. Die staat dus open en dan kan de wind eronder komen. Tijdens het MPF is de hele tent op de noodzakelijke in- en uitgangen na hermetisch afgesloten. En dan kan ie héél wat hebben!”

Wat het MPF betreft, begint hij meestal zo’n zeven of acht dagen van tevoren met de opbouw. “Doorgaans komt het personeel op vrijdag naar de festivallocatie om de masten op te zetten en de pennen in de grond te staan. De maandag erna volgt het dak. De tent kun je aanpassen wat grootte betreft. In de kleinste opstelling kan de tent circa zesduizend mensen aan, in de grootste circa twaalfduizend. Het leuke van het MPF is ook dat je te maken hebt met een klein team. Eddy Mensink, de organisator is er altijd bij. Dat is op een festival als Lowlands wel anders. Ik kom er al meer dan tien jaar, maar ik geloof niet dat ik het hoofd van de organisatie ooit gesproken heb. Da’s niet erg, maar ik wil maar aangeven hoe het op het MPF gaat.”

Hij is zelf een grote liefhebber van het Mega Piraten Festijn. Als het feest bij hem in de buurt is, is ie doorgaans van de partij. “Want ik zit dan wel in de festivalwereld, ik heb eigenlijk niet zoveel met dance en hiphop. Geef mij maar Nederlandstalig. Ik vind het MPF een vrolijk festival. Een gezellig festival. Het is ook mooi om te zien hoe vol die tent kan staan. Op popfestivals lopen constant mensen de tent in en uit. Bij het MPF gebeurt dat op veel kleinere schaal. Als je daar op het podium staat, zie je echt een mensenmassa. Ik ga er zelf liever niet tussen staan, haha! En het enthousiasme van het publiek ook… Ongelooflijk. De echte fans staan voor de barriers en blijven daar ook vijf uur lang staan. En maar meezingen. Die vergeten gewoon te drinken… De security moet er dan voor zorgen dat ze water krijgen! Het MPF is vaak te gast in kleine dorpen. Hoe vaak heb je daar de kans om Jan Smit of de 3JS te zien? Voor de plaatselijke bevolking is het een belevenis. Juichen, springen en drinken!”

Het affiche voor het MPF in Nieuwleusen ziet er als volgt uit: Nick & Simon, Jan Smit, Jannes, Frans Duijts, René Schuurmans, Jan Keizer & Anny Schilder, Helemaal Hollands, De Piratentoppers, Corry Konings, Koos Alberts, De Sjonnies, Jacques Herb, Marianne Weber, Bonnie St. Claire, Koos en Joke, Monique Smit, 3JS, Lucas & Gea, Peter Beense, Jan Leliveld, Evert Baptist, Thomas Berge, The Sunsets, René Karst en Vinzzent. Daarnaast zijn er ook verschillende showblokken zoals ‘Tips voor de Top’. Het terrein gaat open om 18.30 uur, het programma begint om 20.00 uur.

Kaarten à 22,50 euro zijn verkrijgbaar bij: Café De Brouwerij, Kantoorboekhandel Nico de Graaf, The Readshop Jaap Hilbrink en Café ’t Witte Peerd in Nieuwleusen; Foto Tuinman in Hasselt; Groentenhal Eef Stel in Dalfsen; CD Hal in Ruinen; Primera in Dedemsvaart; Café/zaal Reimink in Lemelerveld; Café De Japperij in Staphorst; De Smulbaai in Heino; Expert in Raalte; Café ’n Esch in Den Ham; Café Ome Dries in Slagharen en Music Store Van Lingen in Ommen. Tevens kun je kaarten kopen op de site staging2.megapiratenfestijn.nl, bij alle vestigingen van Music Store en Primera en bij Paylogic (staging2.paylogic.nl, tel: 0900-72956442).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.