met glaasje teveel op achter het stuur niet zo erg

Commentaar – Je kunt zeggen dat voormalig burgemeester van Raalte Jos Houben maar iets te veel gedronken had toen hij vorig weekend door de mand viel bij een alcoholtest. Je kunt ook zeggen dat hij willens en wetens het risico heeft genomen met een dronken kop een ander dood te rijden.

Houben had 0,6 promille alcohol in zijn bloed, maar heel iets over de grens van 0,5. En die grens is al bereikt bij twee glazen alcohol. Dus waar hebben we het over, kun je zeggen. Je kunt ook redeneren dat 0,5 een grens is die niet voor niets gesteld is. Alles daarboven is een risico. En daarbij is een glas alcoholhoudende drank in vijf kwartier weer uitgewerkt. Houben had dus in de laatste vijf kwartier voor zijn aanhouding drie glazen alcoholhoudende drank op. Wie weet wat hij allemaal nog meer gedronken had in de tijd vóór die vijf kwartier?

Laten we helder zijn, wie van u zonder zonden, werpe de eerste steen. Maar het blijft vreemd dat bestuurders, de regelmakers van ons land en de handhavers ervan zelf die regels niet nakomen. Hoe sterk sta je dan nog als je burgers terug fluit die zich niet aan regels houden?

Drank is een drug, een verslavend drug ook. Zo verslavend dat velen het maar moeilijk vinden helemaal niet te drinken als ze nog achter het stuur moeten. ‘Een glaasje moet kunnen’ en ‘het is toch gezellig als we er een glaasje bij drinken?’ Voor de drugs drank is dat gewone taal. De nieuwe commissaris van de Koningin van Overijssel, Ank Bijleveld zei aan het eind van het door Houben zo kolderiek geleidde CDA-congres: “Dat was een lange en vermoeiende dag. Het is nu wel tijd voor een biertje.” En ze zei er ook nog iets achteraan in de zin van ‘even de spanningen van me af laten glijden’. Drank als drugs in de zuiverste zin van het woord dus.

In Den Haag worden grote hoeveelheden drank achterover gewerkt tijdens langdurende vergaderingen. Volgens Felix Rottenberg worden er vooral op zware beslismomenten geregeld akkoorden gesloten door heren (en een paar dames) die volgens de wet niet meer in staat zijn een auto te besturen, maar die dus nog wel het land kunnen besturen. Lekker is dat.

Drank als drugs is ingeburgerd. Hasj als drugs ligt wel even iets anders. Had

Bijleveld naar een joint gesnakt, was ze nooit tot in het provinciehuis van Overijssel gekomen. Was Houben met teveel softdrugs gepakt, was hij zijn baan misschien wel kwijt geworden, dan had een snelle communicatieactie van volledige openbaarheid naar de raad niet geholpen.

Nee, als het om andere drugs dan alcohol gaat, dan is onze maatschappij te klein. We hebben dat zo dichtgetimmerd dat criminaliteit er omheen lonend is. En we hebben het er voor over dat misschien wel de helft van ons politieapparaat druk is met drugs-gerelateerde overlast. In de Sallandse gemeenten kom je daarom geen coffeeshop tegen. Zero tolerance. Maar vermoedelijk zal de horeca hier net als in Zuid Holland in 83 procent van de gevallen gewoon doorschenken aan stomdronken bargasten.

Youri van Gelder snapt er vermoedelijk ook niets van. Die hele affaire over hem gaat over cocaïnegebruik, niet om sterker van te worden, maar om wat vrolijker te worden, te ontstressen. Zoals Ank Bijleveld dus, na dat zware congres. Van Gelder – die misschien niet eens gebruikt heeft die tweede keer – kan zijn carrière vermoedelijk vergeten. Bijleveld, Houben, ze hebben er geen last van. Nationale knuffel Erica Terpstra werd nog een grotere teddybeer, toen ze stomdronken bij Edwin Evers aanschoof tijdens de Olympische spelen.

Het is van tweeën een. Of het drugsbeleid moet ruimhartiger, of het drankbeleid strenger.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.