kroniek van een strijdbaar dorp

Van terugblikken op dorpskroeg Lierinck tot een verhaal over Amor, van een verhaal over de genealogie van verschillende Haarlenaren tot een artikel over de verschillende vriendengroepen en van een verhaal over het legendarische eerste elftal dat in de jaren tachtig vier seizoenen achter elkaar wist te promoveren tot verslagen van geëmigreerde Haarlenaren. Een boek door en voor droadnagels en iedereen die eromheen woont. “We leven in een strijdbaar dorp”, concluderen Hennie Bouwhuis en Els van der Meer van Stichting Marke Haarle. Ook aanwezig bij het gesprek zijn Gerard Krukkert en Jan Vloedgraven van vriendengroep Stille Wille. De stichting heeft een eigen onderkomen (’t Spiker) in ’t Kruuspunt, het plaatselijke multifunctioneel centrum. Daar vertellen Hennie en Els over de totstandkoming van het boek. “Twee jaar geleden zijn we al begonnen met de plannen. We hebben al twee keer eerder boeken over de historie van Haarle uitgebracht. ‘Het oog van de meester’, een fotoboek en ‘Haarles hang naar eigenheid’, een boek over de geschiedenis van het dorp. Die gaat terug tot 1244. Het 25-jarig bestaan van Stichting Marke Haarle leek ons een mooie aanleiding voor nog een boek over de wat recentere geschiedenis van het dorp.”

De leden besloten om een groot aantal Haarlenaren en oud-Haarlenaren te laten vertellen over hun herinneringen aan het dorp. Iedereen werkte maar wat graag mee. Oud-veearts Kingma tekent wellicht voor één van de meest openhartige verhalen. Daarin vertelt hij over een gesprek dat hij ooit had met één van de plaatselijke boeren. Nadat de veearts gefeliciteerd is met de geboorte van zijn vierde kind, vertelt de boer dat hij vier kinderen wel genoeg vindt. Kingma beaamt dat, waarna de boer (van goed Katholiek aan goed Katholiek) advies vraagt over anticonceptie. Kingma tipt hem periodieke onthouding. De vrouw van Kingma komt zelfs langs bij de boer om het allemaal uit te leggen. “Een tijdje later werd ik weer ontboden op hetzelfde adres. ‘Kingma, hoe geet het met oew p.o.?’ Even aarzelde ik, maar vertelde hem toen toch maar dat ik niet zo braaf geweest was: mijn vrouw was zwanger. Bulderend van het lachen vertelde hij: ‘en mien vrouw ook’. De boer kreeg later het vijfde kind, wij zelfs tweeling. Ik denk dat ik me beter kan bezighouden met de gezondheid van dieren!”

Alle verhalen leveren een mooi beeld op van een bijzonder dorp met een eigen cultuur. Wat die cultuur inhoudt? “Als Haarlenaren hebben we in de loop der jaren geleerd om niet over ons heen te laten lopen. Vroeger was er veel gedonder tussen de schapenhouders uit Haarle en Hellendoorn. We hebben ook moeten vechten tegen de gemeente. We liggen immers aan de andere kant van de berg.” Krukkert: “We hebben soms het idee dat we aan ‘de achterste titte liggen’. Maar we zijn standvastig. De bijnaam ‘droadnagels’ hebben we niet voor niets, maar het is nu vooral een geuzennaam.”

Het boek bevat tevens een verhaal over de oude kameradengroep Stille Wille, waarvan ook Gerard Krukkert en Jan Vloedgraven deel uitmaken. “Toen het boek vorm kreeg, vonden we het een mooi idee om er ook een feestdag aan te koppelen”, vertelt Hennie. “Maar iedereen moet doen waar hij goed in is en daarom besloten we de organisatie daarvan te delegeren. Zo kwamen we uit bij Stille Wille. Deze heren zijn inmiddels 65 en hebben tijd genoeg, ha ha!” Gerard: “Het was hartstikke mooi om te organiseren. Eerst samen een bakje koffie drinken, herinneringen ophalen en dan het serieuzere werk: organiseren met een biertje op tafel. De naam Stille Wille hebben we te danken aan het gegeven dat we vroeger samen veel insidershumor hadden, die verder niet zoveel mensen begrepen. Wist je dat wij vroeger al een eigen keet hadden? Een omgetimmerd stukje van een paardenstal. Men denkt dat de keten iets zijn van de laatste jaren, maar wij hadden er in ’62 al eentje!”

Het programma van de feestdag van Stichting Marke Haarle ziet er als volgt uit: om 12.00 uur begint de Drumband Haarle aan een optocht door het dorp, gevolgd door een kleine optocht van oude voertuigen; om 13.00 uur begint in Sporthal Sprengendal de jubileumreceptie waar het boek gepresenteerd wordt en om 15.00 uur begint ‘Droadnagels op z’n best’, een samenzijn voor iedereen die iets met Haarle heeft. Op het programma staan optredens van onder andere de Dorsclub Haarle, de Drumband Haarle, smartlappenkoor Oons Tiedverdrief, het Haarlese revue/kameradengezelschap Felmits, de Haarlese Revue (de kermisgroep), Popkoor Puur en de Harmonicaclub. De presentatie is in handen van oud-Haarlenaar Laurens ten Den (nu als acteur ondermeer bekend van ‘Van jonge leu’). Verder op het programma: dia- en beamerpresentaties van plaatjes uit het verleden, inzage in verschillende fotoalbums en de onthulling van het nieuwe kunstwerk voor ’t Kruuspunt (gemaakt door de vorige groep 8 van de plaatselijke basisschooljeugd). Daarnaast zijn er informatiestands van Robert Kemper en de historische verenigingen uit Raalte, Nieuw-Heeten en Nijverdal. ‘Droadnagels op z’n best’ duurt tot circa 20.00 uur. Alle (oud-)Haarlenaren en alle mensen die zich op wat voor manier dan ook betrokken voelen bij het dorp zijn welkom. De entree is gratis.

Het boek kost 32,50 euro en is op zaterdag 2 oktober verkrijgbaar in de sporthal. Verder kun je het boek elke maandagochtend tussen 9.30 en 11.30 uur kopen in ’t Spiker. Reserveren kan op tel: 0548-595293 of op de site staging2.stichtingmarkehaarle.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.