het huis van de toekomst staat in wijhe

ENZU (ENergieZUinig) bestaat uit drie partijen: ondernemer Willem Bleumink uit Deventer, bouwkundig ontwerper Peter Boksebeld uit Luttenberg en Bouwbedrijf Hoogeslag uit Mariënheem. ENZU maakt daarbij gebruik van de kennis van diverse ondernemers uit de regio. “Het is de bedoeling om deze manier van bouwen uit te werken tot een groot draaiboek met gedetailleerde standaardtekeningen voor alle mogelijke ontwerpen” Dit op zowel bouwkundig- als installatiegebied, vertellen Peter Boksebeld en Alex Bruggeman (projectleider Hoogeslag) “Zo hoeven we niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden en stijgt de efficiency en dat vertaalt zich weer in de kwaliteit en de prijs.”

De muren van het huis zijn bijvoorbeeld. gebouwd van zeer hoogwaardig isolatiemateriaal. Deze bouwblokken zijn van binnen hol. Je kunt ze tillen met één hand. Van metselen is geen sprake meer, de bouwvakker zet de blokken als “legosteentjes” op elkaar. Op het moment dat de muur een bepaalde hoogte heeft bereikt, gieten de bouwers de holle ruimte vol met beton. Het huis heeft van binnen geen draagmuren. Het staat de eigenaar dus vrij om het huis geheel naar eigen inzicht in te delen. Daarbij hoeft hij alleen maar rekening te houden met de centrale hal. De binnenwanden zijn opgebouwd uit zeer geluidswerend materiaal. Dankzij de demontabele plinten is het zeer gemakkelijk om naderhand stroompunten toe te voegen. Voor het interne klimaat worden een warmtepomp op lucht en 2 WTW units (Warmte Terug Win) geïnstalleerd. Op het dak van de nog te bouwen schuur komen zonnepanelen.

“In de toekomst wordt het mogelijk om dit huis helemaal zelfvoorzienend te maken als het gaat om energieverbruik”, stelt Peter. “Je kunt de leidingen naar de weg dan gewoon afsluiten. Het huis kent een hoog wooncomfort. We hebben een kelder gemaakt waar een drumstel komt te staan. Daar zullen ze boven nauwelijks iets van horen. Binnendeuren sluiten alsof je het portier van een Mercedes dicht gooit.”

ENZU werkt samen met een vast netwerk van zeer gespecialiseerde bedrijven, waarvan een groot deel uit Salland komt. “Iedereen is op zijn eigen manier met innovatie op het gebied van duurzaamheid, energiezuinigheid, luxe en comfort bezig”, stellen Peter en Alex. “De toekomstige klanten zullen te maken krijgen met een zeer ingespeeld team dat altijd op de hoogte is van toekomstige ontwikkelingen. Of het ‘huis van de toekomst’ over tien jaar de norm is? Dat durven we niet te zeggen, maar het is wel een bouwmanier voor de toekomst. We nemen hiermee al een groot voorschot op de toekomstige wetgeving omtrent energieverbruik. We verwachten er veel van!”

Het open huis duurt van 10.00 tot 16.00 uur. De betrokken partijen en ondernemingen zijn allemaal aanwezig om tekst en uitleg te geven over de toegepaste innovaties. Het huis van de toekomst is te vinden aan de Hogeweg 20a, vlakbij Elshof. Voor meer informatie zie staging2.enzu.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.