haen voetbal voetbal en nogmaals voetbal

Tja, want het is toch onze volkssport? Dus is het logisch dat er erg veel aandacht vanuit de media is voor voetbal. Maar soms kan die aandacht tenenkrommend zijn. Voorbeeld: in de Stentor stond een artikel over voetballer Colak. Scheen een groot talent te zijn bij onze Deventer trots. Maar hij kan veel geld verdienen in Turkije en verlaat dus onze regio. Uitgebreid in de krant. Een poosje later groot nieuws in de Stentor: Colak gaat bij zijn nieuwe club spelen onder rugnummer 14. Verheugend nieuws? Misschien wel.

Waar gaat het over? Ik dacht dat de Stentor de volgende dag de hele krant wel zou vullen met alle rugnummers van oud-spelers bij Go Ahead Eagles.

Dat viel mee. Direct na het weekend wederom groot nieuws uit Turkije: Colak heeft 13 minuten bij zijn nieuwe club gespeeld en u raadt het al: hij had inderdaad nummer 14! Wat een geruststelling! Veronderstel dat hij onverwacht had gespeeld onder nummer 22? Op zaterdag wordt bekend dat een voetbaltrainer plotseling naar Polen vertrekt. Groot nieuws, ook voor de Stentor. Want die maandag maar liefst drie uitgebreide artikelen over de man en zijn vertrek om meer geld. Waar gaat het over?

Ik heb de Sallandse Stentor. Voetbal, veel voetbal. Natuurlijk krijg ik veel te lezen over zo’n beetje alle voetbalclubs tot en met de 6e klasse en inclusief de “Sallandse clubs” FC Zwolle en AGOVV. O ja: ik krijg nu tenminste elke week ook korfbalverslagen terwijl er in heel Salland geen korfbalclub is. En verslagen van waterpoloërs in de Achterhoek, ook zeer spannend.

Voetbal, voetbal, voetbal. Deze week: 2 volledige pagina’s over terrorist de Jong, waarvoor wij volgens de aanvoerder van het Nederlands team ook nog begrip voor moeten opbrengen! Hij moest ook gelijk door zijn schoonvader geschorst worden! TV Oost kent het programma Sport op Vrijdag. Gaat alleen maar over voetbal! Dus noem dat dan gewoon Voetbal op Vrijdag. Wees niet zo hypocriet met een leuterprogramma dat nergens over gaat. De deskundigen zijn net zo deskundig als ze oorspronkelijk waren: trainers die niet meer aan de bak komen.

Geen voetbal in de vakanties? Geen probleem, we pakken een zooitje camera’s, reizen naar Zwitserland want daar speelt Twente een oefenpotje. Ze wisten nog niet tegen wie, maar het moest live op TV en zo geschiedde. Dus draai ik de knop om en zie met lede ogen weer veel publiek geld naar niets gaan.

Ben ik jaloers? Jazeker, want er is zoveel mooie sport in Salland met goede prestaties die in vergelijk met voetbal er zeer bekaaid van afkomt in de media.

Je mag vooral niet kritisch zijn want dan ben je een azijnzeiker. Feiten doen er niet toe: als je door rood rijdt ligt het niet aan jou, ze hebben de verkeerslichten op een verkeerde plek gezet. Shoot the messenger, blijf van voetbal af. Het lijken met goed gemak allemaal godenzonen.

De vicieuze cirkel blijft: voetbal blijft de volksport omdat er nóóit gebrek aan aandacht is. Andere sporten krijgen, zoals de sportmedia zelf zeggen, voldoende aandacht als er goede prestaties geleverd worden. Dat geldt niet voor voetbal. Die krijgen zelfs heel veel aandacht als er totaal niet gepresteerd wordt! Zie Nigel de Jong, zie Colak, zie Maaskant.

Ben ik jaloers? Jazeker, maar wie ben ìk?

HAEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.