haen jullie hebben raalte op de kaart gezet

Dat is een veel gehoorde kreet bij (vooral) de Raalter bestuurders die weer eens een persoon, die een prachtige sportprestatie heeft neergezet, in het zonnetje mogen zetten. Deze sporters zijn meestal toptalenten en topsporters. En laat nu diezelfde gemeente topsport niet op de agenda hebben staan!

Geen topsporter die een bijdrage of subsidie krijgt! Geen club die iets extra’s krijgt voor ontwikkeling van toppers-in-spé, talenten dus. En als ze kampioen worden mogen ze aanhoren dat zij Raalte weer positief op de kaart hebben gezet.

Mag ik dan aannemen dat de gemeente dit belangrijk vindt? Waarom wel delen in het succes en er geen bijdrage aan leveren? Nu kan ik me voorstellen dat het sportbudget beperkt is, maar het hoeft niet uit dit budget te komen. Als je de sporters prijst dat ze Raalte op de kaart hebben gezet, dan lijkt het mij niet meer dan logisch dat er een bijdrage geleverd wordt uit het PR-budget. Ik betwijfel of sporters uit Raalte de gemeente Raalte op de kaart zetten. Ik heb eens rond gesnuffeld op internet en gekeken in de media de naam Raalte gekoppeld is aan de topper.

Bij Jan Smeekens wordt vaker gesproken over de Sallandse Japanner die nu in Heerenveen woont. Toen Michel Tielbeke in het verre Brazilië medailles bij elkaar zwom, was in het programmaboekje en op de uitslagenlijsten alleen vermeld dat hij uit “the Netherlands” kwam. Talent van het jaar 2009 in de gemeente Raalte Joyce Goedkoop (had de jury toch goed gezien!) werd uitverkoren voor deelname aan de WK zie ik alleen in de regionale media de verbinding met Raalte. Ik betwijfel of je Raalte in de regionale media echt op de kaart zet…

Eigenlijk is de enige topper die rechtstreeks met Raalte verbonden was, Gerard Nijboer (wie kent hem nog). Hij bleef nog enige jaren “verbonden” met Raalte, maar sinds zijn vertrek naar het Drentse land is Raalte definitief vergeten. En ROHDA werd Nederlands kampioen en de toevoeging “Raalte” kwam duidelijk naar voren. Raalte doet niets met en niets aan topsport. Een bewuste keus, daar is niets op aan te merken, maar ga dan niet roepen, als er weer een topper uit Raalte op een of ander podium verschijnt, “Je hebt Raalte op de kaart gezet!”

Er is geen sporter uit Raalte die straks naar een NK, EK of WK gaat met de geachte: “Ik ga Raalte eens lekker op de kaart zetten!” Er was in het verleden als eens een wethouder die bij de huldiging van een kampioen riep: “Jij hebt Raalte mooi op de kaart gezet!” en vervolgens had dezelfde wethouder geen idee welke tak van sport dit talent beoefende. Hoe hypocriet!

Als éénmaal per jaar in de Telegraaf ergens de naam van een sporter staat met de toevoeging dat hij of zij uit Raalte komt dan mag je al heel blij zijn. Mijn oproep aan de gemeente Raalte: als je mee wilt eten moet je ook meebetalen! Of kent succes inderdaad veel vrienden? Ik heb een ander beeld van succes en vrienden, maar ja, wie ben ìk?

HAEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.