giftigste zwam ter wereld ook in raalte

Dit jaar duiken uit het niets in heel Nederland allerlei bijzondere paddenstoelen op. Sommigen zijn al tientallen jaren niet meer in Nederland gespot, anderen die eerder alleen sporadisch voorkwamen, verschijnen nu in groten getale.

“Ik weet nu al dat 2010 de boeken in gaat als een bijzonder paddenstoeljaar”, zegt André Houter, bestuurslid van IVN Raalte en coördinator van de Nederlandse Mycologische Vereniging. Ook in Raalte doken dit jaar exemplaren op die Houter versteld deden staan. “De aller-giftigste zwam ter wereld kwam dit najaar in tientallen voor aan de Kennedylaan. Genoeg om heel Raalte mee van kant te maken.”

Hoe dat komt? Houter: “De winter duurde dit jaar erg lang waardoor de schimmels (waarvan de paddenstoelen vruchtlichamen zijn) weinig actief waren. Ook de daarop volgende warme en vooral droge periode was niet erg bevorderlijk voor het vormen van vruchtlichamen. Toen uiteindelijk dan eind juli er zowaar wat nattigheid viel, namen de mycelia blijkbaar het zekere voor het onzekere, waardoor de paddenstoelen plots massaal hun kopjes boven de grond staken.”

Zo ook aan de Kennedylaan. Houter loopt wekelijks door deze straat op weg naar het dorp. De paddenstoelen aldaar vielen hem op en regelmatig werd hij daarover aangesproken door bewoner Kees Withagen. Houter stelde Withagen voor dat het wel een aardig project zou zijn een soort dagboek bij te houden van wat er dan zo door het jaar verscheen. Withagen schakelde buurtbewoners Trees Holtschlag en Johan Scholte Albers in en gezamenlijk begonnen ze op 1 augustus met de registratie van de paddenstoelen. Inmiddels hebben ze al ruim zestig soorten geregistreerd. “Een nieuwe wereld ging voor ons open,” zeggen de drie, want er verschenen allerlei paddenstoelen die ze nog nooit eerder hadden gezien. Per email hielden ze Houter op de hoogte van de ontwikkelingen. Deze stond versteld van de vondsten van de drie enthousiastelingen. “Ongelofelijk hoeveel bijzondere paddenstoelen hier opdoken. Zelfs de meeste giftigste zwam ter wereld, de groene knolamaniet.”

Ondertussen was er in de landelijke pers veel ophef over de groene knolamaniet, want er werden plots wel erg veel van deze giftige zwammen waargenomen. In Limburg bezweek zelfs een man nadat hij de paddenstoel had gegeten. “Landelijk was die discussie gaande, maar in Raalte stonden destijds genoeg van die zwammen om heel Raalte mee uit te roeien,” verhaalt Houter met een olijke glimlach op de mond.

Toen ook nog eens de cantharel werd gelokaliseerd stond Houter helemaal paf. De cantharel, een eetbare paddenstoel, kan niet geteeld worden en komt maar op enkele plaatsen in Nederland voor. “Werkelijk verbluffend dat de cantharel in hartje Raalte groeit.” Waar de cantharel staat, wil Houter niet zeggen, uit vrees dat men ‘m weg rooft. “Gelukkig staat hij op een hele onwaarschijnlijke plek, dus zomaar zul je ‘m niet vinden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.