gewoon carolien oordelen

Van tijd tot tijd komen we allemaal in situaties terecht waarin het noodzakelijk is pas op de plaats te maken. Dan is het van belang om zonder oordeel, zonder goed of fout te kijken naar de werkelijkheid, en te accepteren wat er is. Acceptatie is de erkenning van datgene waarmee je het moet doen. Goed en fout zijn het oordeel of etiket dat je zelf op de situatie of persoon plakt.

We zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien de dingen zoals wij zijn. Zoals wij willen dat de dingen zijn. Hierdoor doen we de realiteit en de daarbij betrokken personen geweld aan. We hebben allemaal normen voor positief en negatief aangeleerd. Het zijn juist deze normen die de bestaande situatie in stand houden. Heel vaak niks mis mee, maar soms is het goed om je normen en waarden opnieuw te bekijken. Verandering doet namelijk je bewustzijn groeien. Een negatief oordeel over een ander betekent een positief oordeel over jezelf, waarmee je feitelijk alleen je eigen gelijk, je eigen visie leert kennen en niet die van een ander. Handig als je alleen op een eilandje wilt zitten en anders een beperking.

Mensen willen niet veranderd worden. Je kunt hooguit door jouw visie en je eigen gedrag te veranderen een zodanige situatie creëren dat de ander als het meezit met jou mee verandert. Dus, wat kan ik doen om een door mij als negatief ervaren situatie te veranderen?

Ik ken wel mensen waarover ik flinke oordelen heb gehad….ik ga ze eens even opzoeken en vragen hoe ze het bedoelden, misschien wel mijn excuses aanbieden. Wat doe jij? Reacties en/of vragen kan via info@carolienjonkman.nl of via de site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.