digitale panelen bij bushalte zijn ouderwets

Commentaar – Bij alle bushaltes van Salland (en de rest van Overijssel) komen digitale panelen met reisinformatie. Die reisinfo hangt nu allemaal nog op een A4-tje bij de halte. Maar ja, als de bus vertraging heeft kan dat A4-tje dat niet aangeven. Goed idee dus, die panelen? Nee, het kost een hoop geld voor een beetje meer service die veel goedkoper anders geregeld kan worden.

De bus rijdt meestal wel op tijd. Ervaren reizigers weten ook welke tijdstippen de kans op vertraging aanwezig is. Voor niet ervaren reizigers zijn de panelen wel praktisch. Maar ja, wat zal dat gekost hebben, om slechts zo’n kleine groep tegemoet te komen?

Of zou het zijn om de bus populairder te maken, zodat er meer mensen met de bus gaan? Misschien, maar dan zijn andere maatregelen toch slimmer. Altijd op schema rijden bijvoorbeeld. Lijndiensten met hogere frequentie. Lijnen onderhouden (met kleinere busjes desnoods) naar plekken waar de bus nu niet meer komt. Simpele betaalwijzen in plaats van strippen met verschillende tarieven, soms OV-pasjes en verkoopadressen ver weg van de haltes. Dáár wordt de bus populair van.

De infopanelen zijn bij aanleg ook al weer verouderd overigens. Is er drie jaar over vergaderd voor dat het besluit genomen is terwijl buiten de internetwereld zich doorontwikkelde? Want tegenwoordig zijn er toch andere systemen? Zet die info op internet. De helft van de busreizigers kan er dan zelf actief naar zoeken. Voor de andere helft geef je iedere bushalte een code. Wil je info, SMS je die code naar een servicenummer en je krijgt per omgaande alle info die je moet hebben.

Is een kwestie van met de tijd mee gaan. Het schijnt dat Google tegenwoordig eerder dan dokters weet dat er een griepepidemie aan komt. Dat weten ze omdat we ineens allemaal op ‘hoesten’ en ‘keelpijn’ google-en. En omdat miljoenen mensen al hun online-agenda bijhouden via Gmail, weet Google ook precies wat we met z’n allen aan het doen zijn. Dus weten ze misschien ook waar wanneer extra bussen ingezet moeten worden.

Infopanelen bij de halte (met meestal alleen maar info die nu op dat A4-tje staat), bewegende infopanelen buiten aan de bus met bestemmingen, wordt er in de bus zelf ook gezegd waar je bent? Vermoedelijk niet. Dat hebben ze dan weer vergeten, terwijl dat voor die ‘af en toe-reiziger’ juist zo handig is.

We zijn ook benieuwd naar de info die het paneel verstrekt. Als dat gelijk is aan de info voor de trein, dan wordt het nog gezellig. “De trein vertrekt vijf minuten later”, roept de stationspeaker om, als de trein al tien minuten weg had moeten zijn. En “Nee meneer, als u een kaartje Deventer-Olst hebt en u moet achteraf tot Wijhe, kunt u niet bij de conducteur een kaartje bijkopen. Dat moet op het station in Olst dan maar even snel. Jammer als u dan de aansluiting mist.” Of ‘De trein naar Zwolle is uitgevallen’… Zoek het verder zelf maar uit.

Openbaar vervoer populair maken? Geef info via SMS aan die er om vraagt. Dan kan al die (vandalismegevoelige) infrastructuur weg van stations en haltes, hoeft er geen info aan of in de bus te hangen en weten we allemaal waar bus en trein zich bevinden op het moment dat we dat willen weten. Maar ja, voor zo’n besluit er door is zijn we wel weer een kabinet verder.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.