de raad door de bril van piet pont

De gemeenteraadsvergaderingen van Raalte beginnen toch wel interessant te worden. Niet wat de onderwerpen betreft deze keer, maar door de diverse media die door de raadzaal heen en weer sluipen.

We hadden eerst alleen de schrijvende pers, daarna werd die aangevuld door de radio van RTV Raalte. Sinds vorige maand zitten we zelfs in de “kijker” want er schijnen camera’s te zijn opgehangen. Niet te zien door de raadsleden, maar ze zijn nu dus rechtstreeks te volgen via de TV van omroep Raalte. Dat is nog niet alles, want er is deze keer ook nog een “sneeky” fotograaf in de persoon van Stephan Kemper, die alle raadsleden in “hun natuurlijke omgeving in de raad” portretteert. Ben benieuwd wat er met die foto’s gebeurt, want dat is ons niet meegedeeld. Maar ja, een raadslid is ook maar gewoon loslopend wild en die die mag je ook ongevraagd in beeld brengen zo lijkt het. Of de publieke tribune in beeld komt kan ik niet zien, want tijdens de uitzending zit ik gewoon in de Raadzaal natuurlijk.

Deze keer ben ik voorzitter van de “commissie van ontvangst”, voor “gasten van de Raad”. Er zijn drie gasten die gereageerd hebben van de vijfentwintig die er zijn aangeschreven. Voorafgaand aan de raad volgt koffie, met een “raaltenaartje en een uitleg over de gang van zaken tijdens een raadsvergadering. Na de raad is er een vragenrondje onder het genot van een glaasje, over wat men van deze bijeenkomst heeft gevonden. Ed van Dompselaar kapittelt mij omdat ik zogenaamd politiek aan het bedrijven ben. Natuurlijk is dat niet zo, ik zie het alleen even iets anders dan Ed op dat moment. Het gaat mij om een eerlijke uitleg over hoe de politieke verhoudingen liggen. Er zijn interessante opmerkingen van de gasten, zoals over het heen en weer lopen van “Jan en alleman”, zoals….”ambtenaren lopen steeds maar heen en weer en er zijn er zelfs bij die gewoon de krant lezen, dat stoort wel behoorlijk”. Of deze: “achter ons op de publieke tribune zaten steeds een stel mensen rumoerig met elkaar te praten en daar werd niets van gezegd”, of deze…”een raadslid die precies voor ons zit, zat gewoon met zijn telefoon te twitteren”.

“Dat is storend want we werden afgeleid van de onderwerpen, waar we toch al niet het fijne van weten”, aldus de gasten.

Hier kunnen we vast wel iets mee in de commissie die de vergaderstructuur en cultuur aan het bekijken is. De griffier zal het ongetwijfeld oppakken.

De nota’s reserves en voorzieningen krijgt de steun van GB, het CDA en de VVD. Yayeri Blijdenstein (VVD) zegt wel dat aan “reserves” een tijdpad moet worden gebonden, waaraan ook de hand wordt gehouden. Een reserve die niet (meer) nodig is moet terug naar de Algemene Bestemmingsreserve. Yayeri vraagt ook, om de stand van de voorzieningen inzichtelijk te maken bij de “perspectiefnota”.

Arie van de Wilt (PvdA) zegt dat analyses ontbreken. Waarom is het zoals het is. Waarom moet een weerstandsvermogen in Raalte 12,5% zijn, terwijl bijna alle gemeenten 10% aanhouden. Hij vindt de nota “zwaar teleurstellend” maar zal geen moties indienen. Egbert den Daas (LA) vraag nog waarom de evaluatie van “Betaald Parkeren” wordt doorgeschoven naar 2011. Wethouder Haarman meldt dat het in november al in het College komt, dus misschien al in december in de Raad.

Ben Nijboer heeft als fractievoorzitter van de VVD een aantal zaken goed voorbereid. Hij spreekt zijn zorg uit over het uitblijven van de woningbouw in Heino.

Hij onderbouwt met cijfers wat er mis is, maar wethouder Wagenmans zegt doodleuk dat die cijfers niet kloppen, terwijl hijzelf geen cijfers kan produceren. Verder staan er geen grote verrassingen in de najaarsnota. Behalve dat ineens nog € 82000,- aan sloopkosten voor de oude MAVO worden opgevoerd. Gevraagd wordt of dat niet standaard in een procedure is opgenomen. Als je iets wil bouwen op een plek waar eerst gesloopt moet worden, zou je je kunnen indenken dat daar sloopkosten bij om de hoek komen kijken.

Van een stukje over “beachvolleybalveldjes”, valt echt je mond open. Het is de VVD bekend dat bijvoorbeeld Heeten, helemaal nergens om heeft gevraagd. Het komt zo maar uit de lucht vallen, terwijl er aan alle kanten moet worden bezuinigd. Een beachveld bij sporthal Hoogerheyne? Heeft de wethouder de verenigingen eerst gevraagd of ze zoiets zouden willen? Naar mijn idee is er meer behoefte aan een “turnspecifieke hal” in de vorm van een spelzaal, op dat terrein, maar daar wordt nu even niet meer over gesproken. Ook is de nieuwe brede school nu al te klein, terwijl er nog geen spade in de grond is gezet. “Ontwikkelingen afwachten”, noemt wethouder Hoge dat.

Wethouder Hoge had wederom (ja, helaas het is niet anders) geen duidelijk antwoord op diverse vragen van diverse partijen over het accommodatiebeleid. Gelukkig heeft de VVD daar buiten de raad om, schriftelijke vragen over gesteld en heeft ze ook gevraagd die onderzoeksopdracht te mogen ontvangen. Als het antwoord daarop binnen is, bericht ik daar wel over.

Ben Nijboer vraagt nog naar de handhaving van het fietsenbeleid bij het station in Raalte, omdat daar inmiddels al weer nieuwe klachten over binnen komen. Kennelijk komt dat door “weesfietsen” en daar wordt binnenkort weer actie op gevoerd. Volgens mij ging het om de fietsen die weer her en der worden neergegooid om de trein op tijd te kunnen halen. Die fietsenstalling aan het eind bij het busstation is natuurlijk ook véél te ver van het station.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.