bloed zweet en tranen maar wel gezond

De derde editie van de Sallandse Wandelvierdaagse vindt plaats van dinsdag 26 tot en met vrijdag 29 oktober. Het aantal inschrijvingen voor de wandelvierdaagse loopt ongeveer gelijk aan vorig jaar (inschrijven via internet kan nog tot 23 oktober), maar de verwachting is dat wandelaars die minder dan vier dagen deelnemen zich pas melden op de eerste wandeldag. “Ik ben bang dat we weer slachtoffer worden van onze eigen souplesse”, merkt De Bont op. “Maar ik hoop wel dat die deelnemers dan wel komen met een ingevuld inschrijfformuler (te vinden op staging2.sw4d.nl, redactie). Dat scheelt flink wat wachttijd. Ik hoop uiteindelijk op tweeduizend deelnemers, vierhonderd meer dan vorig jaar.”

De belangrijkste winst ten opzichte van vorig jaar zit ‘m volgens De Bont in de samenstelling van de routes. “We hebben de routes nog verder verfijnd. Een nog groter deel, ik denk zo’n veertig procent, gaat over bospaden en onverharde wegen. Het eerste jaar hebben we in verband met de veiligheid en ook de deelname van mensen in een rolstoel ingezet op veel verharde wegen, maar dat bleek helemaal niet nodig. Wat veiligheid betreft, de ambulances kunnen tegenwoordig overal komen en wat rolstoelers betreft: er deed er de voorgaande jaren maar eentje mee. En die crost gewoon overal overheen. Bovendien krijgt hij een kaartje waarop eventuele alternatieve routes te vinden zijn. Leuk is dat we bij de samenstelling van de routes hulp krijgen van Frans Groot Zwaaftink. Hij zit in een elektrische rolstoel, maar doet ontzettend veel verkennend werk. Hij rijdt overal langs, verkent de omgeving en zoekt naar leuke alternatieve routes!”

De wandelaars mogen langs de routes rekenen op veel gastvrijheid. De ondernemersverenigingen van doorkomstplaatsen Wijhe, Heino, Luttenberg, Heeten en Raalte tekenen voor de organisatie van diverse omlijstende activiteiten, maar ook op rustplaatsen zoals Elshof en Herxen staat men met open armen klaar. Naast uitgestoken vlaggen en bemoedigende spandoeken worden er versnaperingen uitgedeeld, kan men straattoneel, zangkoren en andere muzikale vertoningen tegenkomen, zoals een troubadour, een drumfanfare en DJ’s. “De sfeer is heel belangrijk”, stelt De Bont. “Wat dat betreft hebben we goed gekeken naar de Vierdaagse van Nijmegen. Maar we hebben geen ambitie om dat evenement te kopiëren. De grootte van de Vierdaagse van Nijmegen past ook niet bij ons Sallandse land. Anderzijds willen we ook niet teveel lijken op de vierdaagse van Apeldoorn. Daarbij zie je alleen maar natuur. Als we ook een stukje van de Sallandse gastvrijheid kunnen overbrengen op de deelnemers mogen we heel tevreden zijn!”

De stichting is financieel gezond. “Maar dat heeft veel bloed, zweet en tranen gekost”, vertelt De Bont. “We kunnen de Sallandse Wandelvierdaagse niet organiseren zonder de steun van alle sponsors. Het was een enorme klus om het financieel haalbaar te maken.” Wat dat betreft hebben ze de wind in de zeilen, weet De Bont. Want wandelen is als sport bezig met een enorme opmars. “Ik geloof dat wandelen inmiddels de meest beoefende sport van Nederland is. De wandelbond is landelijk gezien één van de sterkst groeiende sportorganisaties en in de ranglijst van sportwaardering, staat wandelen op de zesde plaats!”

De Sallandse Wandelvierdaagse kent vier afstanden: 8 km voor kinderen met hun begeleiders en 20, 30 en 40 km voor langeafstandswandelaars. De kinderen wandelen onder het motto ‘Ik Lekker fit!?’. Zij volgen vier verschillende routes van zo’n 8 km, die evenals de grote routes als een klaverblad om het centrum van Raalte heen liggen. Halverwege de route treffen zij niet alleen een controlepost, maar ook een kraampje, waar zij een lunchpakketje krijgen met traktaties van bakker Jorink en Jumbo supermarkt. Kinderen die de vier dagen volbrengen, krijgen de SW4D-medaille, maar maken ook kans op mooie prijzen, waaronder een fiets die de winnaar zelf bij Kruiper Tweewielers mogen uitzoeken. De 40 km-wandelaars vertrekken op dinsdag 26 september om 8.00 uur, de 30 km om 8.30 uur, de 20 km-lopers om 9.30 uur en de kids om 11.00 uur. De feestelijke intocht in Raalte is op 29 oktober en begint rond 13.00 uur.

Meer informatie op staging2.sw4d.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.