bezoekersrecord op vijfde techniekdag salland

De vijfde editie van de Techniekdag Salland heeft een bezoekersrecord opgeleverd. Maar liefst 1600 mensen kwamen op de speciale dag af. Negenhonderd kinderen en zevenhonderd ouders. Het succes komt onder andere doordat elk jaar weer anders is.

De negen deelnemende bedrijven hadden het allemaal uitstekend voor elkaar en interesseerden ouders en kinderen voor techniek. Ook Jansen Venneboer in Wijhe en Doorgeest Koeltechniek in Heino kijken met hun medewerkers terug op een meer dan geslaagde techniekdag. Sommige bedrijven in Raalte hadden het eerste jaar ook al meegedaan zoals Jansman, Bepacom en Hevea, zij waren wederom vol lof over de techniekdag en de interesse van leerlingen en ouders. Voor Lenferink uit Raalte en Lemelerveld was het nieuw evenals voor WeKaDATA, ook bij hen verwondering en blijdschap

De Techniekdag werd geopend door Wethouder Cor van den Berg van de gemeente Olst-Wijhe. Hij sprak zijn waardering uiten feliciteerde de organisatie met hun eerste lustrum.

Lucien Perizonius, directeur van Jansen-Venneboer en voorzitter van de Bedrijvenkring De Enk, vertelde vol trots dat de tevredenheid onder werknemers in de techniek het grootst is. Titia Claassen, directeur van basisschool St. Jozef in Wijhe en gesteund door een grote schare leerlingen van haar school, vond het een geweldig initiatief om dichtbij huis ook een bedrijf te hebben dat meedoet. Scholen zijn verplicht aan techniek te doen en de jaarlijks terugkerende techniekdag is dan een prachtige kans om voor een deel aan die verplichting te voldoen.

Met de deelname van Jansen-Venneboer in Wijhe en Doorgeest in Heino heeft de techniekdag in het vijfde jaar een extra dimensie gekregen. Het maakt de binding met scholen in de gemeente Wijhe-Olst en Heino sterker, zoals Titia Claassen van de St. Jozefschool het bij de opening prima verwoordde. Doordat de opening ook bij Jansen-Venneboer plaatsvond, was de vrijdagavond direct al heel druk met bezoekers uit deze plaats.

De vele werkstukjes die leerlingen vooraf aan de hand van lesbrieven hebben gemaakt, werden ten toon gesteld bij Jansen-Venneboer in Wijhe, Doorgeest Koeltechniek in Heino en bij de nieuwbouw van De Horizon in Raalte. Naast opdrachten zoals het maken van een maquette, een alarmsysteem, een brug en besturingen, konden leerlingen dit jaar voor het eerst een droomhuis ontwerpen in een 3D tekenprogramma.

In deze categorie ging een eerste prijs naar Chiel Ruiter van de St. Jozefschool in Heino. Het ontwierp een stijlvol landhuis en heeft daarnaast als ‘binnenhuisarchitect’ heel gedetailleerd aandacht geschonken aan alle aspecten in de woonkamer en keuken.

De tweede prijs in deze categorie ging naar Gilian Schrijver van De Dolfijn in Heino. Ook hij ontwierp een prachtig landhuis met onder andere een zwembad. Eveneens een tweede prijs ging naar Kevin Nikkels van De Vogelaar in Raalte, die zijn droomhuis heeft voorzien van een prachtig zwembad met waterglijbaan. De derde prijs voor de 3D tekening in Sketch Up was voor Amy Koenjer en Susan Hendriks van de H. Hartschool in Lemelerveld. Zij ontwierpen een heel mooi interieur, echt design.

Bij de andere werkstukjes was er een eerste prijs voor Floor Liefers, Kenzi Plagman, Kayiee Van Houte en Tana Grotenhuis van OBS De Peperhof in Wijhe met beweegbare ophaalbrug. Zij hadden een hele sterke brug gemaakt van papierstroken die er ook nog eens bijzonder fraai en goed afgewerkt uitzag. Bjorn Bruggeman, Owen Schutte en Remco Jansen Holleboom behaalden met hun ophaalbrug, een mooi uitgevoerde boogbrug, een tweede prijs: met één handeling gingen beide delen van de brug tegelijk omhoog. Een derde prijs in de categorie bruggen was er voor Sylke Strijkveen en Bram Bolster van de Rietkraag in Raalte. Hun Towerbridge viel op doordat de beweegbare delen met behulp van drukspuiten omhoog en omlaag gingen.

In de categorie maquettes was er een eerste prijs voor Bente Jansen, Thijs Kemper, Dennis Boerdam en Rico Booyink van de Gerardus Majella school in Broekland. Hun ‘nieuwe schoolgebouw’ zag er prima uit met veel aandacht voor de details. Zij hadden voor de maquette hout gebruikt waarbij de perfecte afwerking opvallend was. Naomi, Colette Schuiling, Sanne Roetert Steenbruggen en Ilse Ruiterkamp van de Matzerschool behaalden met hun maquette van drie verdiepingen een tweede prijs. Hun ‘schoolgebouw’ was tot in detail uitgewerkt en alles was heel inzichtelijk.

Een eervolle vermelding is er voor Allan Lorkeers van Carmel College Saland, de afgelopen twee jaar winnaar van een eerste prijs. Hij heeft wederom laten zien dat hij van onderdelen van diverse apparaten weer een nieuw apparaat kan maken dat perfect werkt.

Ook een eervolle vermelding is er voor Job Van Es, Jornic van Dartel en Titus Niese van de Gerardus Majella school in Broekland. Doordat een suikerklontje smelt in water en daarmee de stroomkring niet meer onderbroken wordt, weet men binnen dat het regent.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.