wijhe maakt zich op voor diekdaegen

Het feest gaat daar donderdagmiddag op 16.00 uur van start met het RABO Wijhes Kampioenschap Veldrijden, een wielerwedstrijd voor leerlingen van basisscholen in Wijhe. “Eerder hadden we altijd een wielerronde voor amateurs, maar de belangstelling daarvoor liep terug, zowel wat betreft deelnemers als publiek”, vertelt Jan de Boer, de voorzitter van Stichting Kulturele Evenementen Wijhe. “Daarom nu een nieuwe insteek, een wedstrijd voor de basisschooljeugd van groep 5 tot en met 8. We zullen een parcours uitzetten in het park. De mountainbikes staan klaar.” ’s Avonds gaat het programma om 20.00 uur verder met een Wijhese avond met een fotoquiz over (de geschiedenis van) Wijhe en optredens van diverse Wijhese artiesten. Na afloop verzorgen de Wijhese partyzangers van Feestlift een optreden.

Vrijdag gaat het programma verder met een Seniorendag in Het Weijtendaal. De kermis gaat open om 15.00 uur. Om 16.00 uur begint het Habel-Logt Kinderprogramma in de feesttent met medewerking van Tinodino’s Tovershow. Om 18.00 uur begint het ‘Slinger ‘m d’r in’-spektakel in Park Wijhezicht. Verschillende teams van Wijhese jongeren gaan in een zeskampachtige setting de strijd met elkaar aan. Voor de jongere jeugd begint om 19.30 uur een ballonnenwedstrijd, om 20.30 uur gevolgd door de lampionoptocht. Een verlichte stoet maakt onder begeleiding van showkorps Amicitia een rondje in het centrum van het dorp. ’s Avonds in de feesttent is er muziek van The Sideburns (classic rock) en The Fortunate Sons (covers van Creedence Clearwater Revival). De toegang is gratis.

Zaterdag gaat het programma vanaf 8.00 uur verder met de Diekmarkt, een jaarlijks groeiende rommelmarkt in de straten van het centrum. De markt wordt opgeluisterd met veel activiteiten voor jong en oud. Muziek zal zeker niet ontbreken. Vanaf 10.00 uur kan men opstappen voor de Kunstroute, een fietstocht die de deelnemers langs een groot aantal ateliers in de gemeente Olst-Wijhe voert. Om 10.00 uur begint de zesde editie van het Keltisch Festival Wijhe. Diverse ‘clans’ laten zien hoe de Kelten vroeger leefden. Daarnaast is er een markt. Om 12.30 uur begint het Celtic Strongest Man Event. Diverse plaatselijke sterke mannen gaan de strijd met elkaar aan. De formatie ‘The Old Firm’ zorgt voor Ierse muziek. “De formule is eigenlijk al jarenlang ongewijzigd”, vertelt De Boer. “Maar het evenement groeit nog steeds. We horen bij de grootste Keltische festivals van Nederland en dat met een relatief bescheiden budget. Maar het publiek waardeert het juist omdat we de commercie hebben weten te beperken!” ’s Avonds is er in de feesttent muziek van de allround top 40-formatie X-Static. Feestlift verzorgt opnieuw een optreden. De entree bedraagt 7 euro.

Zondag gaat het programma vanaf 10.00 uur verder met een oecumenische kerkdienst in de feesttent. Aansluitend is er een koffieconcert. Vanaf 10.00 uur kun je weer opstappen voor de kunstroute.

Tegelijkertijd zullen meer dan 350 deelnemers zich klaarmaken voor de Roessink Kreidler IJsselvallei Toertocht. Voor klassieke auto´s is de Salland CarXpert Van Gurp-toertocht uitgezet. Daarnaast zijn er toertochten voor antieke tractoren en de solexen, die onder regie van solexclub ‘Het Ventieldopje’ hun tocht zullen rijden. Rond 14.30 uur zijn de deelnemers van al die toertochten weer terug in Wijhe en zullen ze hun voertuigen aan het publiek tonen in de Langstraat, Torenstraat en bij de feesttent. Het hoogtepunt van het zondagprogramma is ‘Kiek Wieje’s’, dat dit jaar in het teken staat van water en zee. Deze culturele manifestatie biedt een gevarieerd gezinsprogramma. Een van de nieuwe activiteiten tijdens Kiek Wieje´s is een modeshow, verzorgd door een aantal plaatselijke ondernemers. De modeshows worden gehouden voor de feesttent en beginnen om 13.30 uur en om 14.30 uur en zullen elk een half uur duren.

Stichting Kulturele Evenementen Wijhe hoopt in de toekomst nog veel vaker gebruik te kunnen maken van Park Wijhezicht. “Het is een grote wens dat de gemeente het park beter geschikt maakt voor activiteiten en evenementen. Een vaste voorziening voor de muziektent met stroompunten, riolering voor toiletvoorzieningen en een betere drainage van het grasveld. Maar wat locaties betreft hebben we eigenlijk weinig te klagen. Ook de Langstraat leent zich enorm goed voor activiteiten. We hebben in de straat een echte horecacultuur. Bij mooi weer zitten alle terrasjes vol en staat het er vol met mensen.”

In de Langstraat en bij de feesttent zijn de terrassen geopend en op diverse plekken is er live muziek. Vanaf 15.30 uur is er muziek op het terras bij de feesttent. Er is muziek van DJ Total Tommy en de formatie Killer and the Coolcats. De Wiejese Diekdaegen worden op zondagavond afgesloten met een optreden van de band Barcode met gastzanger ‘Patrick’. Aanvang is om 19.00 uur en de toegang is gratis.

Voor meer informatie zie staging2.diekdaegen.nl en staging2.keltischfestivalwijhe.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.