wabo minder regels minder werk

Met de WABO worden burgers en bedrijven minder onderworpen aan regels en bureaucratische rompslomp. Bij het bouwen van een huis of een schuur, een verbouwing of zelfs het kappen van een boom komen vergunningen en voorschriften kijken. Voor burgers en bedrijven is dat erg onoverzichtelijk en bovendien een tijdrovend en frustrerend proces.

Maar vanaf 1 oktober gaat dat allemaal veranderen. Liefst 26 vergunningen worden vervangen door één vergunning. Je doorloopt vanaf dan één procedure, ontvang je één vergunning en kan er maar één keer bezwaar of beroep worden aangetekend. Je kunt in vervolg een omgevingsvergunning aanvragen aan het loket of opsturen via de post, maar ook kun je een digitaal verzoek indienen.

Je kunt dus vanaf vrijdag met één verzoek tegelijkertijd verschillende vergunningen aanvragen. Al deze vergunningen worden ondergebracht in één vergunning: de omgevingsvergunning. Het kappen van een boom en tegelijkertijd het bouwen van een garage dus veel gemakkelijker.

De gemeente heeft voor een kap-, sloop- of bouwvergunning acht weken de tijd om de vergunning af te geven. De gemeente kan dat termijn eenmalig met zes weken verlengen. Wanneer het de gemeente dan nog niet gelukt is binnen deze periode een beslissing te nemen, wordt de omgevingsvergunning automatisch verleend.

De WABO zou eigenlijk al op 1 januari van 2010 van kracht moeten gaan, maar het ministerie van VROM had extra tijd nodig om de wet- en regelgeving zorgvuldig te laten verlopen. Op 1 oktober is het dan zover en gaan 26 vergunningen op in één regeling. De overheid werkt aan minder regels en deze regeling is daar het resultaat van.

Op de website van het ministerie van VROM, omgevingsvergunning.vrom.nl, is meer informatie te vinden voor zowel burger als bedrijfsleven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.