voor de jongens van de gestampte pot

Bij de onlangs gehouden Carbage Run, een anarchistische barrelrally door Europa, wonnen ze met hun enorme camper, een omgebouwde Mercedes 407 uit 1970, nog de originaliteitsprijs. “Een fantastische ervaring”, noemen ze het. Maar voor volgend jaar hebben Peter Elsman uit Heino en de broers Sjaak en Wilmer Klein Heerenbrink (Broekland en Zwolle) hun vizier verzet. Nu willen ze zelf een grote tocht/rally van vijf of zes dagen door West-Europa organiseren. Niet voor ouwe barrels, maar voor choppers, trikes, hotrods en ratrods. Deze Choptup Roadtrip moet zo rond de eerste week van september gaan plaatsvinden.

Een chopper is een aangepaste motorfiets of een zelf gebouwde motor. Een groot deel van de niet noodzakelijke onderdelen is van de motoren gehaald. Choppers staan erom bekend dat de bestuurder wat ‘lager op de motor’ zit. Dat komt door aanpassingen aan het stuur en de achteras. Datzelfde geldt voor de hotrod, een tot raceauto omgebouwde Amerikaans pickup truck (doorgaans een oude T-Ford). Ook een trike kun je ‘choppen’.

“De Carbage Run was hartstikke mooi, als het even kan, doen we volgend jaar weer mee, maar toch zouden wij bepaalde aspecten anders aangepakt hebben”, vertellen Sjaak en Peter. “De meeste deelnemers aan de Carbage Run waren studenten. Die hadden een autootje omgebouwd voor dat ene weekje en vervolgens was het knettergek doen! Het leek soms wel carnaval. Wij willen ons met de Choptup Roadtrip richten op de mensen voor wie hun motor of hun ‘chopped up’-voertuig, of dat nou een trike is of een hotrod, staat voor een manier van leven. De echte liefhebbers! Dat zijn de mensen waarbij wij ons thuis voelen. De jongens van de gestampte pot! We richten ons daarbij trouwens heel bewust niet op de normale auto’s omdat we de Carbage Run niet in de wielen willen rijden!”

Die hele Carbage Run was een soort van leerproces. De aspecten die ze misten bij de Carbage Run willen ze heel bewust wél opnemen in de Choptup Roadtrip. “We gaan een volledig verzorgde vakantietrip aanbieden”, leggen Sjaak en Peter uit. “Dus met elke dag een barbecue na afloop en ander randvermaak zoals een stukje live muziek of een miss ‘wet T-shirtverkiezing’. Bij de Carbage Run moest je onderweg ook opdrachten vervullen. Bij de Choptup Roadtrip zo meteen ook, maar dan willen we wel iets meer sensatie bieden. De opdrachten moeten ook te maken hebben met de motor- en hotrodwereld. Verder willen we de routes wat korter maken. Bij de Carbage Run kwamen we elke dag laat op het punt van bestemming aan. Dan had je niet meer zoveel aan de dag. Wij willen ervoor zorgen dat je elke dag tijd over houdt om zelf nog even een tripje te maken of wat anders te doen!”

Ach, we zijn er toch, en daarom halen Peter en Sjaak graag nog even wat herinneringen op aan de Carbage Run waar ze in juli samen met drie andere vrienden aan meededen. “We hebben ontzettend veel meegemaakt”, vertelt Sjaak. “We zijn in totaal vijftien keer aangehouden door de politie, maar we hebben geen bekeuring gehad. Ja, onze camper was misschien net iets te groot, maar niemand die er moeilijk over deed. Het spannendste was de beklimming en de afdaling van de…, de meest steile berg die we onderweg zijn tegengekomen In de eerste versnelling vol gas die berg op, toch een afstand van zeven, acht kilometer. Achter ons reed een enorme file. Toen we boven kwamen kregen we applaus van alle chauffeurs die on hadden ingehaald. Maar toen wilden we naar beneden. Peter zat achter het stuur, ik zat op de veranda. Ik zie ons gaan. Ik denk, goh, dat gaat toch nog aardig hard, oeps, dit gaat wel heel hard! Peter ging vol in de remmen en moest de handrem gebruiken om de camper stop te zetten. Daarna kwam de politie erbij. We mochten rustig die berg afgaan, maar dan wilden zij er verder niks mee te maken hebben omdat dat pure zelfmoord was. Er stond wel een bordje met een dalingspercentage van 23 procent, maar dat bleek niet te kloppen. Het was 32 procent. De politie heeft uiteindelijk een grote brandweerauto geregeld en die heeft ons, heel voorzichtig van de berg gereden!”

De route voert de deelnemers door Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk om te eindigen bij Faak am See, waar op dat moment net de European Bike Week, een internationale Harleymeeting, aan de gang is. Sjaak, Peter en Wilmer proberen om daar een veld te reserveren voor de deelnemers aan de Choptup Roadtrip.

Via de landelijke en regionale media, gespecialiseerde sites en bladen, promotie op evenementen en hyves willen ze hun rally onder de aandacht brengen. “We mikken op een breed publiek van liefhebbers. Natuurlijk is het het leukste als iedereen met zijn meest gave creatie komt, maar het gaat ons er daarbij om hoe creatief je bent, niet om hoeveel geld je er voor uit trekt. We richten ons ook niet alleen op motoren of alleen op hotrods. Of je nou op een chopped up motor rijdt of op een trike, een custom Amerikaan of een Japanse chopper, dat maakt niet uit! Je deelt allemaal dezelfde interesse en houdt van dezelfde dingen. Hoeveel bikers zie je niet bij dragraces? We bedoelen maar…” Het is een experiment, dat weten ze. Daarom durven ze zich ook geen concrete doelen te stellen. “Het gaat erom dat het gezellig en leuk wordt. Of er nou twintig man meedoet of honderd, dat maakt verder niet zoveel uit!”

Meer informatie kijk je op staging2.choptup-roadtrip.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.