voetbal international in vv heino kantine

Johan Derksen en Bert van Losser naar VV Heino, die komen daar vast niet zonder reden. Dat klopt, want de organisatie ‘De vrienden van VV Heino’ viert haar lustrum en ter ere daarvan heeft het bestuur van ‘De vrienden van VV Heino’ bedacht Derksen en Van Losser naar Heino te halen. De opbrengst van de avond, bestaande uit de entree die werd gevraagd, gaat als sponsoring naar het G-voetbal.

Voor Derksen is Heino geen onbekende plaats. Hij herinnert het zich nog goed dat hij in de jeugd een flinke oorwassing heeft gekregen in een wedstrijd tegen Heino. Ook enkele leden van ‘De vrienden van VV Heino’ kunnen het zich nog goed herinneren. Dick Stegeman speelde vroeger bij Sportclub Heino en kan het toernooi in Rolde nog goed voor de geest halen. “Ik heb zelfs nog bij Derksen in huis gelogeerd”, vertelt Stegeman fier. Sommige leden zouden best deze jeugdherinneringen met Derksen willen ophalen, echter is hij voor hele andere zaken gekomen.

Wat Derksen ten tonele bracht, was precies wat we van hem kennen van televisie. Hij voerde het publiek zijn markante, scherpe, prikkelende en lachwekkende standpunten. Niet zomaar roepend in het wilde weg, maar doorgaans gebaseerd op argumenten en analyses.

Bert van Losser bleek de positie van Wilfred Genee prima te kunnen invullen. In de eerste helft van het gesprek passeerden tal van onderwerpen de revue. Is Van Gaal misschien de juiste man voor Ajax? Derksen: “Afgezien van het feit dat Van Gaal een vervelende man is die begint te schreeuwen als hij geen argumenten meer heeft, lijkt mij het een goede technische directeur voor Ajax”. Of wat vindt Derksen van Joop Munsterman bij FC Twente? “Toen ik Joop voor het eerst zag dacht ik: Wat is dat voor homofiele schlagerzanger? Maar Joop heeft Twente op een uitstekende wijze naar de top gebracht,” aldus Derksen.

Het is te zien dat Derksen het publiek, zo’n 150 man, goed weet te vermaken. Hij heeft daarmee iets weg van een komiek met al zijn grappen, grollen en cowboyverhalen. Toch voert Derksen niet alleen grappenmakerij op. Hij verhaalde ook uitvoerig over het reilen en zeilen op de redactie van Voetbal International en de verandering van de sportjournalistiek in de loop der jaren.

In de pauze van het vraaggesprek vervolgt iedereen zijn gesprek over voetbal, terwijl Derksen naar buiten vlucht om een sigaar te roken. Aan zijn mederokers vertelt hij over zijn andere passie: muziek. Geregeld vliegt hij naar Amerika om daar zijn favoriete bands te bezoeken. Ook de discussie over het vertrek van manager Henk Aa bij Cuby & The Blizzards wordt buiten aangeslingerd, want Derksen is een fervent Cuby-liefhebber.

In de tweede helft is het de taak aan het publiek in de huid te kruipen van de journalist. Op een formulier was het van tevoren mogelijk een vraag voor Derksen in te vullen. Tevens liep Van Losser door de zaal om her en der een vraag te laten stellen door iemand uit het publiek. Gelach vult de kantine als de vraag ‘wat vindt u van vrouwenvoetbal?’ wordt gesteld. Dat gelach wordt nog uitbundiger als Derksen antwoordt: “Laat die wijven lekker op het achtste veld achter de bal aan hollen”. Op een andere vraag of Heino misschien naar betaald voetbal moet, antwoordt Derksen wat serieuzer. “Het is niet aan mij om daar over te oordelen, dat is aan de ledenvergadering. Maar de sfeer bij een club als Heino moet je koesteren. Amateurvoetbal heeft een maatschappelijke functie, waaraan ieder lid en vrijwilliger zijn steentje aan bijdraagt,” aldus Derksen.

Vermaakt werden de bezoekers woensdagavond zeker, dat was uit alle reacties op te maken. De liefhebbers van Derksen kunnen zeker nog 3,5 jaar van hem genieten, want daarna wil hij er mee stoppen. Ook als Voetbal International eventueel de Televizierring wint, gaat Derksen gewoon door. Zelfs daar heeft hij nog wat kritiek op. Derksen: “Ik hoef die Televizierring helemaal niet te hebben. Ik doe niet mee aan dat circus.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.