vleermuiskelder den aalshorst opgeknapt

Landschap Overijssel heeft de vleermuiskelder op landgoed Den Aalshorst, tussen Dalfsen en Heino opgeknapt en nog geschikter gemaakt voor vleermuizen om in te overwinteren. De rond 2003 aangelegde kelder werd aan het begin goed bewoond, maar als snel bleek dat het aantal vleermuizen terugliep.

Na onderzoek werd geconstateerd dat de kelder niet koel genoeg was. In de winter worden nog ongeveer twintig vleermuizen geteld in de kelder. Landschap Overijssel hoopt dat dit aantal weer zal oplopen tot ruim zestig exemplaren.

Met geld van de provincie heeft Landschap Overijssel rond 2003 op landgoed Rechteren, bij Dalfsen, en op landgoed Den Aalshorst een grote vleermuiskelder aangelegd. Hij is gemaakt van duikerelementen die zijn vrijgekomen met de herinrichting van de Emmertochtsloot. Vleermuizen hebben koude, natte en donkere plekken nodig. Hierdoor zijn oude ijskelders of ondergrondse bunkers zeer geschikt om te bouwen tot vleermuiskelder. De kelder op Den Aalshorst is relatief groot met een ondergrondse gang van achttien meter lang. In deze tunnel hangen de vleermuizen te slapen. “Vleermuizen kunnen absoluut niet tegen tocht of grote temperatuurschommelingen.” aldus Mark Zekhuis, ecoloog Landschap Overijssel. “Daarom hebben we samen met landgoed Den Aalshorst, de grond op de kelder met anderhalve meter opgehoogd en de ingang van de kelder kleiner gemaakt.” De grond die in het verleden is opgebracht was voor een groot deel van de kelder afgegleden. Ook waren er twee openingen in de kelder terwijl één opening beter is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.