uitslag schittert voor 900 lege stoelen

De Welsumse Sabine Uitslag heeft afgelopen vrijdag Overijssel vertegenwoordigd op het BUMA dialectfestival in Den Bosch. Tijdens het dialectfestival verzorgden acht acts uit elk een andere provincie een optreden van één of twee nummers in streektaal. Uitslag zong het nummer Loat mie lös.

Ze keek naar haar optreden uit. Vrijdagmorgen liet ze al op Facebook weten dat ze die dag helemaal niks met Den Haag te maken had. “Vandaag even geen politiek! Ik maak me op voor het Dialectfestival, onderdeel van het BUMA-gala in Den Bosch!” Uitslag was de vijfde artiest op het podium die avond.

De aankondiging van presentator Rogier van Oosterhout loog er niet om: “Sabine Uitslag is een echte podiumpersoonlijkheid. Ze zingt subtiel en breekbaar. Ze wisselt dat af met het geluid van schuurpapier, rauw en doorleefd,” lees ik hier op mijn kaartje. Uitslag reageert bescheiden met “Nou, dan lijkt mijn stem misschien het meest op schuurpapier.”

Vol overtuiging begint ze aan de ballad, geschreven door Monique Sleiderink en Wilfried Poorthuis. Met een vriendelijke uitstraling en vol overgave stort ze zich op het nummer. Af en toe mist ze een klein toontje, maar het nummer schalt loepzuiver de theaterzaal in. De titel podiumbeest die ze in haar aankondiging kreeg, blijkt niet uit de lucht gegrepen.

Naast Overijssel waren ook Friesland, Gelderland, Groningen, Drenthe Noord-Brabant, Zeeland en Flevoland present op het dialectfestival. Jammer, voor met name de optredende artiesten, was dat ongeveer 900 stoelen in de schouwburgzaal leeg waren gebleven. Maar als we de presentator Van Oosterhout mogen geloven heeft het festival toch nog zo’n 1,3 miljoen kijkers gehad. Het dialectfestival werd afgelopen weekend namelijk uitgezonden door alle dertien regionale omroepen in Nederland. De presentator wist te vertellen dat zo’n regionale omroep gemiddeld ongeveer 100.000 kijkers per zender trekt.

Uitslag was na haar optreden vooral benieuwd of haar nummer wel goed was overgekomen in de zaal. “Klonk het wel goed?” vroeg ze in de foyer. Toen de reacties uit alle hoeken positief waren, zag je de spanning van haar afglijden. Tijd voor een drankje, om nog even na te genieten.

De dag na haar optreden in Den Bosch, kon Uitslag de knop weer omzetten. Toen moest ze namelijk weer de bühne op met haar vertrouwde band Spinrock. Een heel ander staaltje muziek, maar iets waar het podiumbeest blijkbaar geen enkele moeite mee heeft.

BUMA is niet van plan om het bij deze eerste editie van het dialectfestival te laten. De organisatie wil er een jaarlijks terugkerend evenement van maken, dat in de komende jaren wél volle zalen trekt. Wel lijkt het erop dat mensen uit Overijssel de afstand naar Den Bosch te groot vonden. RTV Oost mocht namelijk via een prijsvraag een aantal kaarten weggeven, maar op deze prijsvraag kwam geen enkele reactie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.